Quiche s mangoldem


Slané koláče mám ráda jako ideální večeři. Je z těsta, takže nahradí fádní chleba a lze do něj dát vše, od uzeniny, sýru, tofu, žampionů, přes zeleninu až třeba po olivy a sušená rajčata. Prostě co máte doma a na co máte chuť. Vše se zalije šlehačkou s vejci, dá se péct společně s obědem, do večera vychladne a v kombinaci s jakýmkoli salátem, je to luxusní jídlo, které neurazí nikoho.

Je zde velký prostor pro improvizaci , jediné, co je dobré dodržet z tohoto receptu, je pouze těsto a pak poměr šlehačky a vajec, i když i to se dá asi upravit.

Těsto:
  • 180g hladké mouky (nebo i špaldové)
  • 80g másla
  • lžička soli
  • 2 lžíce vody
- vypracujeme těsto a to necháme asi tak hodinu v lednici uležet. Pak dáme do koláčové formy. Ideálně vyválet na tenký plát a položit do formy. Nebo také vtlačit prsty, jak kdo chce a umí. Není třeba formu mazat ani vystélat pečícím papírem, jen vmáčknout, propíchat díry vidličkou a dát předpéct na 190°C asi 15-20 min.

Náplň:
  • 3 vejce
  • kelímek šlehačky (31% a více)
a co vás napadne. Já osmažila cibuli na měsíčky, zbytek šunky a uzeného, nakrájený mangold a žampiony. Orestovala jen chviličku, nasypala na koláč, zalila šlehačkou s vejci, posázela olivami a pekla. Na 180°C asi 30 min, záleží, jak vám směs šlahačka+ vajíčka ztuhnou.
Pak už jen dobrou chuť.

K.

inspirace z www.menudomu.cz

1 komentář:

  1. Máme s holkami ze spolku sezení, tak jsem upekla tento koláč. Mám poprvé mangold na zahradě, tak zkouším různé recepty.

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.