Recenze - Psychiatr


Titul: Psychiatr
Autor: Caleb Carr
Vydavatelství: Euromedia Group a.s. - Knižní klub

Píše se rok 1896 a New York svírá děs. Někde v metropoli se totiž skrývá záhadný nový typ zločince – sériový vrah.
Šéfem newyorské policie je Theodore Roosevelt, budoucí prezident Spojených států. Vytvoří tajný velmi netradiční vyšetřovací tým. Do jeho čela postaví doktora Kreizlera, který je jedním z prvních moderních amerických psychiatrů. Času je málo, neboť zabiják může každou chvíli udeřit znovu.

John Moore je policejní reportér, který nejčastěji píše články o spáchaných vraždách. Žije v New Yorku v domě se svou babičkou, která se noc co noc obává, že do jejich domu vtrhne nějaký vrah. Na pěti stech stranách nás John coby vypravěč příběhu provede po New Yorku těsně před koncem 19. století v době, kdy je nalezena zohavená mrtvola mladého chlapce, který se živil jako homosexuální prostitut. Chlapec měl ruce svázané za zády, nohy ohnuté v kleku tak, aby se obličej dotýkal chladného betonu, odříznuté genitálie nacpané do úst, na těle se nacházela spousta hlubokých řezných ran, hrdlo bylo podříznuté a zejména mu vrah vydloubal oči, které se na místě činu nenašly. Tato děsivá vražda ale v New Yorku té doby nebyla zcela výjimkou. Ve chvíli však, kdy vyjde najevo, že nalezený zavražděný chlapec nebyl první, na kterém byl spáchaný stejný čin se stejnými rysy (klek, podříznuté hrdlo, zmasakrované tělo a zejména vydloubané oči), osloví policejní šéf Roosevelt doktora psychiatrie Laszla Kreizlera, aby sestavil malý tým a tajně vedle oficiálního policejního vyšetřování vedl své paralelní.
Doktor Kreizler tak do svého týmu postupně dostává našeho vypravěče Johna Moora, emancipovanou a odvážnou policejní sekretářku Saru Howardovou a dva mladé pro nové vyšetřovací metody nadšené detektivy bratry Isaacsonovi. S přibývajícími nálezy dalších obětí sériového vraha získává doktor Kreizler další vodítka a pokouší odhalit psychologii vraha, sestavit jeho obraz a odhadnout jeho další kroky. Mezitím se zbytek týmu vydává do nebezpečného světa vykřičených domů orientujících se na dětské homosexuální prostituty. Vstupují do domů v chudinských přistěhovaleckých čtvrtích, prozkoumávají život rodin vrahových obětí, navštěvují uvězněné vrahy, kteří spáchali podobně brutální vraždy dětí, aby tak pomohli postupně poskládat celou mozaiku a vraha odhalit.

Kniha je věrná době, ve které se příběh odehrává. Nečekejte tedy žádný rychlý spád. Vše se odvíjí postupně a zvolna, jako byste jeli drožkou. Mnoho vyšetřovacích metod je ještě v plenkách, jezdíte fiakrem nebo maximálně vlakem. Vše chce svůj čas. Na tuhle knížku prostě musíte mít náladu a zejména pak čas.
Ale to, jak Caleb Carr výborně popisuje práci tajného týmu, jak velkou si dal práci s postavou Lazsla Kreizlera, stojí za čas, který knize věnujete. Díky Kreizlerovému psychiatrickému pátrání a vyšetřování pochopíte, jak vrah přemýšlí a dělá to, co dělá. Pro mě bylo skvělým osvěžením od ostatních detektivek to, že postupně poznáváte pachatele z pozice jeho psychologie. Odkrýváte dílek po dílku, co ho udělalo tím, kým se stal. Že není podstatný jen samotný motiv a výsledek jeho činů, ale to, jaké okolnosti, události a lidé z jeho minulosti dali vzniknout takovému monstru místo normálnímu člověku.
A v neposlední řadě je kniha jako taková prostě fyzicky krásná. Je potěšení ji mít v ruce. Obálka z hrubého papíru jako by právě vyšla ze staré tiskařské dílny, stránky mají smetanový odstín, ve kterém se zdánlivě odráží světlo petrolejky. Prostě paráda a ozdoba knihovny. Jinými slovy obsah se snoubí s formou a tak si udělejte radost a Psychiatra si kupte a hlavně přečtěte. :-)


Hodnocení: 4 🌞 z 5
autor: Marie Drvotová

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.