Carrot cake jako mini bábovičky na párty


V naší rodině milujeme mrkvový dort. Děláme ho už několik let a ještě nikdy nás nezklamal. Máme rádi tu vláčnost, nepřeslazenost, vůni skořice a navíc jeho snadnou a rychlou přípravu. Oblíbili si ho i naši přátelé, kterým ho čas od času upeču do práce pro navození lepšího pracovního nasazení. ;-)
Ale ne vždy se hodí upéct klasický dort. Někdy je příhodnější vytvořit spíš takové skoro jednohubky, které se hezky vyskládají na tác.

Níže uvedený recept je pro 12 mini báboviček o průměru cca 7 cm. Vše se měří na klasické 300ml hrnečky a přiznávám se, že už to měřím spíše od oka. Nepotřebujete lékárnické váhy, tenhle recept se povede určitě!
Pokud byste chtěli upéct klasický dort, 4× si znásobte množství.

Na těsto budete potřebovat:
1 velké vejce (nebojte se koupit kvalitní, žádný klecový chov)
1/3 hrnku slunečnicového oleje
½ hrnku třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1-2 lžíce javorového sirupu
½ hrnku prosáté polohrubé mouky
1 rovná lžička kypřící sody
1 rovná lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička skořice
1 velká nahrubo nastrouhaná mrkev
hrst nasekaných vlašských ořechů

Na krém:
300 g mascarpone
½ hrnku moučkového cukru
vanilkový extrakt
javorový sirup
citronová šťáva

větší lžíce rozpuštěného másla (aby krém nepopraskal)

Na trochu lehčí krém:
200 g gervais
100 g odtučněného tvarohu
vanilkový extrakt
citronová šťáva
větší lžíce rozpuštěného másla
moučkový cukr a javorový sirup dle chuti (prostě pomalu přidávejte dokud se Vám bude zdát dost sladký)

Jak na ně:
V míse vyšlehejte vejce, cukr, javorový sirup a vanilkový extrakt. Následně přidejte olej a suché přísady. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a ořechy. Naplňte formičky (nezapomeňte, že pečením trochu nabydou) a pečte při cca 175°C asi 20 minut.
Všechny ingredience na krém společně vyšlehejte. Já krém nechávám alespoň hodinku odležet v lednici, aby byl pevnější a lépe se s ním bábovičky zdobily.

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.