Recenze - Muž z ostrova Lewis


Titul: Muž z ostrova Lewis
Autor: Peter May
Vydavatelství: Host

V rašeliništi na ostrově Lewis je nalezeno dokonale zachované tělo mladého muže, které nese stopy po několika strašných bodných a řezných ranách. Policie se zprvu domnívá, že se mladík stal obětí rituální vraždy před několika stovkami let, avšak vytetovaný obrázek Elvise Prestleyho na mladíkově pravé paži odhalí, že se vražda musela stát mnohem později, ve druhé polovině dvacátého století. Bývalý policejní detektiv Fin Macleod se mezitím vrací na svůj rodný ostrov. Rozešel se s manželkou, se životem v Edinburghu i s kariérou u policie a nyní se snaží obnovit staré vztahy a opravit zchátralý dům po svých rodičích. Avšak poté, co testy DNA prokážou příbuzenský vztah těla z bažiny a otce Finovy dětské lásky Marsaili Macdonaldové, je Finovi jasné, že jeho návrat domů bude trochu rušnější, než čekal. Tormod Macdonald, dnes již starý muž trpící demencí, celý život tvrdil, že je jedináček a že nemá žádné blízké příbuzné. A Fin zjistí, že Tormod měl dobrý důvod, proč v tomto ohledu lhát.

A máme tu druhý díl z trilogie Ostrov Lewis. V tomto dílu je mnohem více vyšetřování a hledání stop, než tomu bylo ve Skále. Ale stejně jako tam i nyní je mnoho prostoru věnováno vzpomínkám na minulost. I zde je to klíčové pro odhalení vraha a motivu činu. Čtenář s tím ale po Skále už tak trochu počítá, že bude sledovat události, které se staly před mnoha lety a nyní vyplouvají jejich důsledky napovrch a ovlivňují současnost.

Tormod, který nepoznává skoro žádné své blízké, se stále více noří do minulosti a svých vzpomínek. Vzpomínek na dětství, kdy po osiření strávil se svým mladším bratrem Peterem nějaký čas v sirotčinci vedeném surovým a nevypočitatelným ředitelem. A posléze vzpomínek na ostrov Eriskay, kam byl spolu s bratrem a dívkou Catherine poslán coby domovan. Domovani byli osiřelé děti, které katolická církev posílala na vybydlené ostrovy, kde měly v nových rodinách sloužit víceméně jako levná pracovní síla a pozdější zpestření ostrovního genofondu. Jak v sirotčinci, tak v novém „domově“ na Eriskay zakusil Tormod mnoho příkoří a nadměrně tvrdou práci, musel čelit zlomyslnosti a krutosti dospělých. Jedinou útěchou mu byla Catherine a jeho mladší a trochu slabomyslný, dobrácký bratr. Čím víc se Tormod vzdaluje realitě, žije ve vzpomínkách a zdánlivě mluví nesmysly, tím víc do sebe zapadá skládačka stop, které nalezl Fin.

Muž z ostrova Lewis je opět poutavé čtení, které má na rozdíl od Skály rychlejší tempo a více detektivního vyšetřování. Stejně jako ve Skále si vychutnáte popis zlověstných oblak, deště, větru, rašelinových polí zjizvených po dobývání a zejména lidských povah. Ale nebojte se, neprší tu pořád. Užijete si výpravy na pobřeží na pláž. ;-) Poznáte také, jak tehdejší farmáři na Eriskay bojovali v drsných podmínkách o přežití, což se zpětně mnohdy odrazilo v jejich drsných až lásky neschopných povahách. Odhalíte, jak moc může pro někoho znamenat rodina, její ochrana a pocit sounáležitosti. Okusíte, jak krutý může být pocit vykořeněnosti. Věřím, že i Vás budou, jako mě, bavit Tormodovy vzpomínky na dětství stejně jako Finovo vyšetřování. Pokud jste Skálu četli a líbila se vám, Muž z ostrova Lewis se Vám pravděpodobně bude líbit ještě o chlup víc. A budete-li jen z poloviny tak nadšení jako já, tak si knížku užijete. Neváhejte tedy a nechte se vtáhnout do detektivního příběhu odehrávajícího se v sychravém počasí na poetickém ostrově.


Hodnocení: 5 hvězdiček z 5

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.