Kukuřičný koláč se švestkami



Když se mi narodil první syn, dostala jsem takovou tu bioschýzu, které se asi nevyhne žádná matka. Protože jsem to v té době měla ke všem svým matkám vrstevnictvím daleko, veškerou volnou chvíli jsem hledala na netu, co jíst, jak jíst, proč to jíst, a taky proč ne. Postupně jsem objevovala další a další webové stránky, které mi otevíraly obzory.  

Tenkrát jsem chtěla vyzkoušet nějaký snadný bezlepkový moučník a na stránkách www.jimejinak.cz mě zaujal jeden, z kukuřičné krupice a se švestkami. V té době jsem neměla šanci kukuřičnou krupici koupit běžně v obchodě a jen kvůli ní jsem k nám nechtěla hnát pošťáka. Asi před měsícem jsem jí objevila v Tescu a na tento recept si hned vzpomněla 😊 A taky upekla 😉
 
Trochu jsem ho poupravila a musím říct, že ať se to zdá bláznivé, moučník je moc dobrý. Skutečně! Není tak těžký, jako klasické moučné těsto. Věřím, že bude super ho péct i sezoně jahod, malin, ostružin.

Co je potřeba?

  • 1 hrnek kukuřičné krupice (já použila www.probio.cz)
  • 3 hrnky teplé vody
  • něco na oslazení. Můžete použít cokoli. Já ve vodě rozmixovala jednu přezrálou hrušku 😊
  • špetičku soli
  • v původním receptu je i kokos, rozinky a olej. To jsem nedávala, protože kokos a rozinky jsem zrovna neměla a na olej prostě zapomněla. Ale přidala jsem skořici.
  • ovoce
  • žmolenka

Postup:

Předehřejte si troubu na 180 °C. Hrnek krupice nasypete do pekáčku (já použila 20 x 30 a „buchta“ byla asi 1,5 cm vysoká). Do vody přimíchejte sůl, sladidlo (cukr, sirup, ovoce, …) a popřípadě koření (skořice, perníkový) a nalejete jí do pekáče ke krupici. 

Pokud budete přidávat rozinky, kokos nebo třeba oříšky, přisypte je taky. Opatrně přendejte pekáček do trouby. Pozor, budete přenášet pekáč plný vody! Nechte péct 15 min. Krupice se nasákne a udělá „těsto“. 

Pak vyndejte a navrch dejte ovoce. Já nejdřív mírně posypala mákem a pak položila švestky ve vlastní šťávě. Zasypte žmolenkou. Tu zvolte podle sebe, buď klasika – mouka, tuk, cukr, nebo nějaké alternativy. Já použila jen plátky mandlí.

Dopečte to ještě dalších 20 minut.

Určitě vyzkoušejte, opravdu stojí za to.
Odkaz na původní recept.

3 komentáře:

  1. Tak ten vypadá fakt skvěle! Na něco podobného se taky chystám a teď mám do toho ještě větší chuť :) jinak já polentu (kukuřičnou krupici) připravuji trochu rychleji - 1 díl polenty na 4 díly vody, do hrnce a stačí povařit tak 3 minuty a okamžitě to zhoustne a už to jenom stačí nalít do formy, položit ovoce, drobenka a hodit péct :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Ty ingredience jsou tedy zajímavé. Ale za vyzkzušení bych nic nedala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Úplně jsem na něj dostala chuť, recept se mi moc líbí, ukládám a vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.