Jak na kopřivu?



Je jaro. Pleť mi začíná rašit jak naše broskvoň na zahrádce a vlasy mám (i přes svou veškerou snahu) jak po víkendovém flámu.. Co s tím? Vyběhnout ven a začít hledat pomoc z přírody.
Moje máti vždy říkala, že "kopřiva je dobrá na čištění krve" a můj přítel zase, že na kopřivu je dobrý účinný hubič plevele. Takže než všechnu tu zelenou krásu postříká, beru nůžky, košík a jdu na to.

A teď co s ní?

Jako naprostý základ je čaj.

Asi malou hrst kopřiv dáte do hrnečku, zalijete vařící vodou a přikryté necháte asi 15 min louhovat. Pak scedit a popíjet. Pokud uděláte čaje víc, je škoda ho vylít, protože jej můžete použít jako oplach po mytí vlasů - dodá jim lesk.
Čaj je ideální pít max 14 dní a věřte že pomáhá na:
  • vyčištění pleti
  • vlasům dodá sílu a lesk
  • tělu potřebné železo a celkové odlehčení a uvolnění
Tip: kdo nemá rád chuť kopřivy, může do čaje dát trochu máty a nebo meduňky, obojí je super jarní bylinka, která regeneraci těla podpoří.

A jako bonus - Jarní nádivka

  • 500g uzeného masa - uvařit
  • 10 včerejších rohlíků
  • 8 vajec (z bílků ušlehat sníh)
  • mléko
  • 8 lžic oleje
  • hrst kopřiv
  • česnek, sůl pepř
10 rohlíků nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a trochou vývaru, tak by nasákly, ale ze z nich nebylo bláto. Přidáme uzený maso na kostičky, žloutky, olej, nasekané kopřivy a dochutíme česnekem, solí a pepřem. Na konec zlehka vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do sádlem vymazaného pekáčku a pečeme na 180°C asi hodinu. Hlídáme špejlí.

Tak s chutí na to! :-)


Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.