Kloktadlo, mast na křečové žíly i bylinkové máslo - to vše lze vyrobit z popence!




Znáte tuto rostlinku? Připomíná mi hluchavku a podle mého je to ta největší "Popelka" mezi léčivkami. Jmenuje se Popenec Břečťanovitý a podle herbářů má nedocenitelné účinky. Můžete ho najít snad asi všude. Roste na kdejaké stráni i jen tak při cestě. Samotnou mě překvapuje, jak často se s Popencem poslední dobou potkávám. A aby ne, je zrovna sezona, krásně fialově kvete a mě nedá, abych vám ho trochu přiblížila i nabídla pár zajímavých a rychlých receptů.

Popenec je hojná a nenápadná bylinka, kvetoucí od půlky dubna do poloviny června. Předmětem sběru je jeho kvetoucí nať, kterou je nejlépe sbírat mezi čtrnáctou až šestnáctou hodinou. Tato droga má aromatickou vůni a nahořklou chuť

A k čemu je bylina dobrá?
  • ·         tlumí průjmy
  • ·         zlepšuje trávení a celkově podporuje látkovou výměnu
  • ·         působí protizánětlivě
  • ·         detoxikuje játra
  • ·         zevně můžeme používat jako obklad nebo koupel na špatně se hojící rány, ekzémy
Při bolestech v krku uleví kloktadlo, které si můžete udělat velmi snadno:
25g popence dáme do 0,5 litru studené vody, necháme přejít varem a na 20 minut odstavíme. Přecedíme a odvarem kloktáme několik minut několikrát denně.

Proti křečovým žilám je zase dobrá Popencová mast:
Plnou hrst popencové natě dáme do 250g nesoleného roztaveného sádla a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den krátce ohřejeme a přecedíme. Mastí masírujeme křečové žíly.

A pokud předchozí onemocnění nejsou zrovna váš případ, tak i vám mohu nabídnout recept na bylinkové máslo, které je snadné a přesto úžasné!

Směs jarních bylinek (petrželková nať, libeček, pažitka, popenec, kopřiva, bršlice, medvědí česnek,...) smícháme s adekvátním množstvím másla a vznikne nám výborná nátěrka a nebo dochucovadlo polévek i pečených mas. Máslo můžeme ozvláštnit i česnekem a různými druhy soli (př. černá - dodá vajíčkovou chuť) a určitě nic nepokazíme, přidáme-li i nějaké semínka (chia, lněné a nato rozsekané slunečnicové).

Určitě vyzkoušejte a do komentářů dejte vědět ;-) Těším se...

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.