Banánový flapjack v čokoládě
Podle mého je na trhu několik potravinových výrobků, o kterých si myslím, že se opravdu nevyplatí kupovat a je lepší si je doma vyrobit. Jedním z nich jsou tyčinky z ovesných vloček, tzv. flapjack. Je jimi zaplavená kdejaká zdravá výživa, kdejaký supermarket a benzínka. Jenže když se ty otrlejší kouknou na složení, zjistí, že kvalita ceně fakt neodpovídá a ovesné vločky najednou získají úplně jinou hodnotu.
Na myšlenku udělat si tyto tyčinky doma a v podstatě za zlomek ceny, mě přivedl blog veganky Vegan blue pig. Trochu jsem si to upravila a výsledek je zde!
Korpus:
3 hrsti ovesných vloček (ideálně jemných)1 přezrálý banán
1 lžíce kokosového oleje
2 lžíze burákového másla
2-3 lžíce kokosového cukru (lze nahradit třtinovým)
můžeme přidat i trochu namletých oříšků, semínka, rozinky
Nejdříve smícháme banán, olej, máslo, cukr a nakonec do hmoty zamícháme vločky a semínka. Jakmile nám vznikne kompktnější těsto, namačkáme ho do malého pekáčku (cca 20x30cm) s pečícím papírem a dáme péct na 180°C asi 20 min (jakmile povrch zezlátne).
Necháme vychladit a na studenou placku rozprostřeme "krém", který ideálně tyčovým mixérem ušleháme z:
1 přezrálý banán
asi 2 lžíce burákového másla
podle chuti cukr
Dílo dáme vychladit do lednice. Pak nakrájíme na špalíčky, které máčíme ve vysokoprocentní čokoládě.
No a tomu říkám energie sbalená na cesty :-D v lednici vydrží několik dní.
Dobrou chuť.
K.
Žádné komentáře: