Koláč z brouků
Znáte pohádku Tři bratři? Kdy bratři jako malí kluci jdou s maminkou na borůvky a jeden z nich, ten lenivější, si stěžuje, že nechce sbírat borůvky, že švestkový koláč by byl lepší. Další zakopne a všechny borůvky vysype a ten nejmladší místo borůvek dá do hrníčku broučka. Doma tatínek při pohledu do poloprázdných hrníčků prohlásí, že bude "koláč z brouků" :-)
Když jsem s klukama sbírala borůvky, vzpomněli jsme si právě na tuto repliku a než jsme nasbírali půl litru borůvek, slyšela jsem jí několikrát.
Ale my na brouky měli krabičku, tohle jsou skutečně borůvky :-)
A tak jak jsem se na borůvkový koláč z vlastnoručně nasbíraných bobulek těšila, tak byl tak luxusní, že se o recept musím podělit.
Těsto:
200 ml mléka
150 ml oleje
5 lžic cukru
špetku soli
1 vejce
500 g polohrubé mouky (lze kombinovat i jinou - špaldovou, pohankovou,..)
1/2 kostky čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
Těsto vypracujeme v domácí pekárně a nebo klasicky v ruce (do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, zalejeme vlažným mlékem a dáme lžičku cukru. Až vzejde kvásek, přidáme ostatní ingredience, zaděláme těsto a necháme hodinu v teple kynout).
Těstem vysteleme koláčovou formu, můžeme okraje potřít rozšlehaným vejcem, ale nemusíme. Já nepotírala a bylo to vážně lepší, ne tak vysušené. Posypeme ovocem, žmolenkou (polohrubá mouka, cukr, máslo) a dáme do trouby na 180°C asi 30 min.
Těsto vystačí na dvě koláčové formy, ale pochopitelně můžeme udělat i několik malých koláčků a plnit čím jen chcete a co zrovna máte.
Dobrou chuť.
K.
Když jsem s klukama sbírala borůvky, vzpomněli jsme si právě na tuto repliku a než jsme nasbírali půl litru borůvek, slyšela jsem jí několikrát.
Ale my na brouky měli krabičku, tohle jsou skutečně borůvky :-)
A tak jak jsem se na borůvkový koláč z vlastnoručně nasbíraných bobulek těšila, tak byl tak luxusní, že se o recept musím podělit.
Těsto:
200 ml mléka
150 ml oleje
5 lžic cukru
špetku soli
1 vejce
500 g polohrubé mouky (lze kombinovat i jinou - špaldovou, pohankovou,..)
1/2 kostky čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
Těsto vypracujeme v domácí pekárně a nebo klasicky v ruce (do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, zalejeme vlažným mlékem a dáme lžičku cukru. Až vzejde kvásek, přidáme ostatní ingredience, zaděláme těsto a necháme hodinu v teple kynout).
Těstem vysteleme koláčovou formu, můžeme okraje potřít rozšlehaným vejcem, ale nemusíme. Já nepotírala a bylo to vážně lepší, ne tak vysušené. Posypeme ovocem, žmolenkou (polohrubá mouka, cukr, máslo) a dáme do trouby na 180°C asi 30 min.
Těsto vystačí na dvě koláčové formy, ale pochopitelně můžeme udělat i několik malých koláčků a plnit čím jen chcete a co zrovna máte.
Dobrou chuť.
K.
Žádné komentáře: