Koblihy s marmeládou




Hledala jsem recept na něco dobrého, ne úplně suchého a hlavně kusového. Prostě něco, co si může chlap sbalit s sebou do práce a nemusí se bát, že to rozmlátí v krabičce a ještě se mu do konce šichty bude prášit z pusy. Volba padla na kobližky. Nedělám je často, spíš je to svátek (také se dříve dělali k oslavě masopustu). Jednak mám ráda rychlá jídla a potom taky co s tolika olejem, který zůstane v pánvi po usmažení?
Tentokrát jsem měla "vařící neděli", takže bylo jedno, jestli k vaření polévky, omáčky a knedlíků přidám ještě kobližky. Nakonec to byla dobrá volba, po koblihách se ráno jen zaprášilo a ještě že jsem fotila hned za čerstva, protože druhý den už by nebylo co.
Ráda se podělím o recept, který mám uložený už kdo ví jak dlouho a stažený kdo ví odkud.

Recept na koblihy

500g hladké mouky (nebo půl hladké a půl polohrubé)
35g droždí
200 ml mléka
50g cukru
50g másla
4 žloutky
špetka soli
2 lžíce rumu

Do mouky uděláme důlek a nadrobíme droždí. Přidáme lžíci cukru a zalijeme teplým mlékem. Po pár minutách vzejde kvásek. Přidáme žloutky, povolené máslo, zbytek cukru, sůl, rum a uhněteme těsto. (nebo můžeme použít domácí pekárnu - postup nejdříve mokré suroviny, pak mouku a úplně navrch rozdrolit droždí).
Necháme ho hodinu vykynout a pak na vále rozprostřeme na placku asi 1-2 cm silnou. Ke konci můžeme opatrně použít váleček, ale vážně opatrně, aby z těsta nebyl beton.
Na půlku placky si naznačíme skleničkou kroužky a do jejich středu dáme lžičku marmelády. Přiklopíme druhou půlkou placky a vykrajujeme kobližky tak, aby kopeček marmelády byl vždy uprostřed kolečka (no, snad jsem to popsala srozumitelně. Nebo prostě slepte dvě vykrojená kolečka 😀).
Přendáme koblihy na pomoučené prkénko a necháme asi 10 minut ještě kynout.
Vykynuté koblihy vkládáme do rozpáleného oleje. Nepečeme až moc zprudka, aby se upeklo i těsto uprostřed. Koblihy vyndáme na ubrousek a můžeme pocukrovat (a klidně hojně, cukru bude letos dost a taky je to zdravé sladidlo 😉 ).

A co vy a koblihy? Pečete? Jíte? Chutnají?

K


Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.