Když svět vidíte z vížky, Komáří vížky




Dnešní výlet s místními důchodkyněmi byl něco opravdu nezapomenutelného. Nejen že jsem už strašně dlouho nikde nebyla sama, bez rodiny, ale také vše se snažilo mít takové to pomalé, klidné a ničím nerušené pohodové tempo.

Naším cílem byla Komáří vížka. Můžete se vydat pěšky, ale my zvolili trochu adrenalinu (pro některé i víc) a přepravili se lanovkou. Připomíná starou lanovku na Sněžku a nebo na Klínovec z jáchymovské strany, sedíte ve dvou, jen na dřevěných sedačkách, zaháknuté jakousi železno-dřevěnou zábranou a ve větru, dešti, jedete asi 15 minut lesem. Jištění zdánlivě malé, výška ne moc velká, ale ještě loni bych se klepala celou cestu strachy a závrať by se mnou lomcovala. Dneska ne, letos jsem zažila lanovku na Lomnický štít (přirovnala bych tu finální jízdu k jízdě v krabičce od sirek na laně, houpající se nad Grand Canyonem), v Julských Alpách na Vogel (ultra moderní kabinovka, s převýšením neskutečně velkým a je možná i dobře, že nevím skutečné číslo), takže tohle byla taková pohodovka v Pražské zoo (bez záchranných sítí).

Celou cestu jsme si s mou spolusedící povídali. Paní v důchodovém věku výšky taky nepříliš dobře snáší a tak jsme odváděli pozornost od krás pod námi k jídlu, šperkům, komunální politice a historkám o dětech. 

Na konci nás čekal krásný pohled. Jak na českou, tak ale i německou stranu. U nás díky elektrárnám byla mlhová poklice, za kterou byste ani Rákosníčka nenašli, zato Německo bylo krásně prosluněné a i ta tráva mi tam v jednu chvíli přišla zelenější. Na vrcholcích kopců okolo nás byly větrné elektrárny u nich se pásly krávy a pán v suvenýrech ochotně prodával upomínkové předměty, včetně broušených kamínků, které se na místních kopcích dají nalézt. Je zde i vítečná restaurace s milým a vstřícným personálem a zajímavou nabídkou jídel.

Komáří vížka nabízí v letní sezoně několik turistických a cyklistických okruhů, které rozhodě i se svou leností ráda prozkoumám. Lanovkou jezdí po hodinových intervalech a to vždy v každou půl. Můžete si s sebou nechat nahoru vyvézt i své kolo (jen elektrokola jsou z přepravy vyloučeny). V zimní sezoně je zde lyžařský areál a tak lanovka slouží i pro lyžaře

Určitě stojí za shlédnutí i další zajímavosti, jako město Krupka, historická štola Starý Martin, zřícenina hradu Kyšperk a nebo výlet do nedalekého Německa.
  
Výlet byl úžasný odpočinek a možnost odlovení další turistické známky i vizitky :-) Bohužel jsem se opět přesvědčila, kolik máme zajímavostí a krás nadosah. Někdy o nich nevíme, někdy jsme přesvědčení, že to nebude stát za poznání a někdy to necháváme příliš dlouho na "příště"...

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.