Kváskový chleba s neodolatelnou chutí a vůní
Foto: Luckyzivot.cz |
A když se spojí kvalitní mouka a Koření od Antonína, je to záruka dobroty! Před časem jsem objednala chlebové koření a právě teď dozrála ta chvíle, kdy byla šance ho použít. Ať si každý myslí co chce, ale správná kombinace kmínu, koriandru a čenchury, vznikne opravdu něco famózního! Nikdy bych nevěřila, kdybych nezkusila!
Recept:
600 g mouky (já používám kombinaci žitné celozrnné a špaldové celozrnné)3 lžičky soli
500 - 700 ml vody (mě většinou těch 550 ml stačí)
100 g kvásku
3 - 4 lžičky chlebového koření (doporučuji to od Antonína)
můžete přidat i různá semínka a ořechy, ráda používám lněné, sezam, slunečnici, dýni a vlašské ořechy.
Vypracujeme těsto. Z mých zkušeností by nemělo být příliš řídké. Předáme ho do chlebové formy vymazané máslem (nebo můžete použít tu na biskupský chlebíček). Necháme 5 - 6 hodin kynout. Těsto skoro zdvojnásobí svůj objem, pozor tedy na vhodné zvolení formy.
Po vykynutí pečeme v předem vyhřáté troubě na 230°C asi 30 minut a pak teplotu snížíme na 200°C a dopékáme 30 - 50 minut.
Upečený chleba vyndáme z formy a necháme na mřížce vychladnout. Když se zaděláváním začnete ráno, k večeři máte čerstvý a voňavý chléb 😎
Pokud vás pečení zaujalo a chcete vyzkoušet ještě jiný recept, zkuste tento. Potřebujete méně kvásku, kyne déle a chutná stejně úžasně!
Žádné komentáře: