Perníčky ihned měkké
Foto: Lucie Fricová @luckyzivot |
Troufnu si říct, že neznám nikoho,
kdo by neměl perníčky spojené s Vánoci. Typická vůně koření a medu okouzluje
adventní čas už při pečení. Co potom teprve, když se stanou ozdobou na
stromečku.
Perníčky mají dlouholetou historii
a znali ho již ve starém Egyptě, své jméno získaly z latinského slova
"piper", což znamená pepř, který se do perníkového koření kdysi
přidával. V Čechách se objevil až začátkem 14. století, kdy se v Praze usadili
němečtí pekaři, takzvaný "celetníci" (ano, správně, asi tušíte, že to
bylo v Celetné ulici ;-) ).
Perník v té době rozhodně nebyl
levnou záležitostí. Zprvu se těsto dělalo pouze z medu, mouky a koření.
Nechávalo se alespoň 6 týdnů odležet a pak se vtlačovalo do vyřezávaných dřevěných
forem. Upečené perníkové otisky nebylo třeba nikterak zdobit, díky vytlačenému
reliéfu byly ozdobou sami o sobě.
V 19. století perníkářské řemeslo
ustupovalo masovější výrobě cukrovinek. Cukr
otevíral v pečení úplně nové možnosti , ale stále byl dost drahý, a proto med
nevymizel úplně.
Důležitou
složkou všech perníků bylo koření,
kterým se nikdy nešetřilo, ať to byla obyčejná skořice, hřebíček, fenykl, anýz
či méně známý badyán, kardamom, koriandr nebo dokonce pepř.
Dnes
známe převážně vykrajované perníčky kovovými vykrajovátky a zdobeny bílkovou
polevou, ale stále ještě se můžeme setkat s vytlačovanými, anebo dokonce ručně
tvarovanými.
Právě
toto cukroví je potřeba péct co nejdříve, aby do Vánoc změklo. Ovšem níže
nabízím ozkoušený recept na perníčky, které jsou měkké hned po upečení.
Co budeme potřebovat:
- 2 velké lžíce medu
- 60 g tuku (máslo, hera)
- 200 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička kakaa
- 3 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky jedlé sody
- 500g hladké mouky
Postup:
Ve vodní lázni rozpustíme med, tuk, cukr, vejce, kakao, koření. Jakmile se to spojí, přidáme sodu, která to napění a hned, ještě horké, to nalijeme do mísy s moukou. Zpracujeme těsto. Teplé je měkké, proto je lepší ho nechat vychladnout.Na pomoučeném vále vyválím placku o tloušťce 3 - 4 cm. Vykrojené tvary dáme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Před pečením potřeme rozmíchaným žloutkem v troše mléka. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut.
Poleva:
Do husté pěny utřeme:- 1 bílek,
- 200 g moučkového cukru,
- trocha citronové šťávy.
A můžeme zdobit.
🎄Děkuji Lucce za krásnou fotku a Drahušce za senzační recept 💛
To zní skvěle!
OdpovědětVymazatSarushef blog