Perníčky ihned měkké

Foto: Lucie Fricová @luckyzivot


Troufnu si říct, že neznám nikoho, kdo by neměl perníčky spojené s Vánoci. Typická vůně koření a medu okouzluje adventní čas už při pečení. Co potom teprve, když se stanou ozdobou na stromečku.

Perníčky mají dlouholetou historii a znali ho již ve starém Egyptě, své jméno získaly z latinského slova "piper", což znamená pepř, který se do perníkového koření kdysi přidával. V Čechách se objevil až začátkem 14. století, kdy se v Praze usadili němečtí pekaři, takzvaný "celetníci" (ano, správně, asi tušíte, že to bylo v Celetné ulici ;-) ). 

Perník v té době rozhodně nebyl levnou záležitostí. Zprvu se těsto dělalo pouze z medu, mouky a koření. Nechávalo se alespoň 6 týdnů odležet a pak se vtlačovalo do vyřezávaných dřevěných forem. Upečené perníkové otisky nebylo třeba nikterak zdobit, díky vytlačenému reliéfu byly ozdobou sami o sobě.

V 19. století perníkářské řemeslo ustupovalo masovější výrobě cukrovinek. Cukr otevíral v pečení úplně nové možnosti , ale stále byl dost drahý, a proto med nevymizel úplně.

Důležitou složkou všech perníků bylo koření, kterým se nikdy nešetřilo, ať to byla obyčejná skořice, hřebíček, fenykl, anýz či méně známý badyán, kardamom, koriandr nebo dokonce pepř.

Dnes známe převážně vykrajované perníčky kovovými vykrajovátky a zdobeny bílkovou polevou, ale stále ještě se můžeme setkat s vytlačovanými, anebo dokonce ručně tvarovanými.

Právě toto cukroví je potřeba péct co nejdříve, aby do Vánoc změklo. Ovšem níže nabízím ozkoušený recept na perníčky, které jsou měkké hned po upečení.
 

Co budeme potřebovat:

  • 2 velké lžíce medu
  • 60 g tuku (máslo, hera)
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička kakaa
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 500g hladké mouky

Postup:

Ve vodní lázni rozpustíme med, tuk, cukr, vejce, kakao, koření. Jakmile se to spojí, přidáme sodu, která to napění a hned, ještě horké, to nalijeme do mísy s moukou. Zpracujeme těsto. Teplé je měkké, proto je lepší ho nechat vychladnout.

Na pomoučeném vále vyválím placku o tloušťce 3 - 4 cm. Vykrojené tvary dáme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Před pečením potřeme rozmíchaným žloutkem v troše mléka. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut.

Poleva:

Do husté pěny utřeme:
  • 1 bílek,
  • 200 g moučkového cukru,
  • trocha citronové šťávy.

A můžeme zdobit.

🎄Děkuji Lucce za krásnou fotku a Drahušce za senzační recept 💛



1 komentář:

Používá technologii služby Blogger.