Křehký mřížkový koláč
Nejlepší recepty jsou od babičky 😊
O tom není pochyb. Tentokrát mi to nedalo a musela jsem vyzkoušet recept od
paní Kettnerový. Byla to taková typická babička, v šátku, zástěře a
chodila hodně shrbená. Jako dítěti mi bylo moc sympatický, že je tak malá a
opravdu babičkovská. Detailně si jí už nevybavuji, ale jako památku na ní, má
moje mamka slušnou sbírku jejích receptů. Každý poctivě napsaný stařeckým
krasopisem. Nedalo mi to a část receptu se prostě na fotce musela objevit.
Pokud jde o mřížkový koláč, tak ten vážně miluji! Kombinace
sladkého těsta a kyselé marmelády je famózní. Mřížkáč je pro mě takové „linecké
kolečko na plech“ :-D
Žádné dlouhé vykecávání, zde je recept a určitě vyzkoušejte.
Recept:
·
350 g polohrubé mouky
·
1 prášek
do pečiva
·
250 g strouhaných uvařených brambor
·
150 g moučkového cukru
·
1 vanilkový cukr
·
150 g tuku
(já dala půl másla a půl sádla)
·
1 vajíčko
·
Citronovou kůru
·
Marmeládu
(dá se použít i tvaroh, povidla, strouhaná jablka, …)
Postup:
Z ingrediencí vypracujte hladké těsto. 2/3 dejte na plech
vyloženým pečícím papírem, placku potřete marmeládou. Ze zbylé 1/3 udělejte
několik žížalek, které na marmeládu naskládáte do tvaru mřížky. Tak tenhle
popis pracovního postupu je přímo učebnicový 😊 ale snad chápete.
Pečte v troubě na 180 °C asi 30–40 minut.
Věřím, že se koláč povede. Já ho musela péct dvakrát po sobě,
jak rychle u nás mizel.
A co vy? Také nedáte dopustit na recepty od babiček? Nebo
raději ty nové, zdravé?
K
Brambory do těsta? To zní zajímavě :D Ale koláč vypadá skvěle! :) Teď mám na něj hroznou chuť xD
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Právě proto, že tam byly ty brambory, musela jsem ho vyzkoušet :-) A musím říct, že je skutečně výbornej a vláčnej.
Vymazat