Falafel - úžasné cizrnové karbanátky
Falafel jsou
chutné karbanátky, na které stačí jen minimum surovin a nadělají moc parády.
Příprava je ultrasnadná a chuť famózní. Asi nemusím představovat těm, co si
každé léto válí šunky v Egyptě. Já tam nikdy nebyla (a s největší pravděpodobností
ani nebudu), takže pro mě je to tak trochu objevení Ameriky 😉
Já, když
doma uvařím něco, co zavání „zdravou výživou“, všichni mají plnou pusu řečí. V tomto
případě to nebylo jinak. Ale jakmile jsem začala karbanátky smažit, děti začaly
nenápadně sondovat v kuchyni. Když jsem partnerovi řekla, že to je „pokus
o falafel“, najednou i jeho zájem o jídlo stoupl 😊 No někdy je to fuška, ale já se nevzdám 😊💪
Kdo neznáte,
určitě vyzkoušejte.
Co budeme potřebovat?
- 250 g suché cizrny
- 1 na kostičky nakrájenou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce kukuřičné mouky (nebo hladké, nebo ani nemusí být)
- 1 lžička mletého římského kmínu (s kmínem opatrně, ze začátku raději méně, přidat můžete vždy)
- 0,5 lžičky mletého koriandru
- Sůl, pepř, chilli – podle chuti
- nasekanou petrželku, nebo koriandr
Postup:
Cizrnu
namočte přes noc. Určitě čím déle, tím lépe. Klidně i na 24 hodin, jen je třeba
měnit vodu, aby se nezkazila a nezpěnila se. Před samotnou přípravou vodu
slijte.
Do stojacího
mixéru nasypejte cizrnu a ostatní suroviny. Vše zvesela mixujte do doby, než se
vše spojí. Neměla by z toho být hladká kaše, spíš hmota a sem tam kousky.
Samotné
mixování mi trvalo poměrně dlouho, můj ultra nevýkonný mixér se pěkně nadřel,
ale dali jsme to 😉
Hmotu
vytvarujte do placiček a buď:
- vkládejte do pánvičky s rozpáleným olejem nebo
- položte na plech s pečícím papírem, můžete potřít olejem a dát péct do trouby
Já část placek ještě před smažením obalila v černém i loupaném sezamu.
Podávejte s dipem,
zeleninou, bramborovou kaší nebo chlebem. V receptu, ze kterého jsem
čerpala, je uveden jako vhodná příloha pita chleba, což mě přivádí na myšlenku,
časem se s vámi o jeden super recept na toto pečivo podělit 😊
Pa a určitě
vyzkoušejte.
Odkaz na původní recept zde
Mohlo by se vám také líbit:
No tak to vypadá parádně, nidky jsem nezkoušela, ale ráda vyzkouším. Nečekala jsem, že k tomu stačí tak malinko surovin :)
OdpovědětVymazatZuzko, samotnou mě to překvapilo. Málo surovin a když pominu to máčení cizrny přes noc (asi se to dá obejít naloženou v plechovce), je to skutečně rychlovka. Vyzkoušej, věřím, že budeš překvapená.
VymazatJá už jsem felafel zkoušela, ale moc se mi nepovedl, tak mě to na nějakou dobu odradilo, ale po tvém článku mám na něj zase chuť! :) Jo a jinak, s tou cizrnou, už se mi to povedlo jí zkazit, když jsem jí namáčela :D :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM