Falafel - úžasné cizrnové karbanátky



Falafel jsou chutné karbanátky, na které stačí jen minimum surovin a nadělají moc parády. Příprava je ultrasnadná a chuť famózní. Asi nemusím představovat těm, co si každé léto válí šunky v Egyptě. Já tam nikdy nebyla (a s největší pravděpodobností ani nebudu), takže pro mě je to tak trochu objevení Ameriky 😉

Já, když doma uvařím něco, co zavání „zdravou výživou“, všichni mají plnou pusu řečí. V tomto případě to nebylo jinak. Ale jakmile jsem začala karbanátky smažit, děti začaly nenápadně sondovat v kuchyni. Když jsem partnerovi řekla, že to je „pokus o falafel“, najednou i jeho zájem o jídlo stoupl 😊 No někdy je to fuška, ale já se nevzdám 😊💪

Kdo neznáte, určitě vyzkoušejte.

Co budeme potřebovat?


  • 250 g suché cizrny
  • 1 na kostičky nakrájenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kukuřičné mouky (nebo hladké, nebo ani nemusí být)
  • 1 lžička mletého římského kmínu (s kmínem opatrně, ze začátku raději méně, přidat můžete vždy)
  • 0,5 lžičky mletého koriandru
  • Sůl, pepř, chilli – podle chuti
  • nasekanou petrželku, nebo koriandr

Postup:

Cizrnu namočte přes noc. Určitě čím déle, tím lépe. Klidně i na 24 hodin, jen je třeba měnit vodu, aby se nezkazila a nezpěnila se. Před samotnou přípravou vodu slijte.

Do stojacího mixéru nasypejte cizrnu a ostatní suroviny. Vše zvesela mixujte do doby, než se vše spojí. Neměla by z toho být hladká kaše, spíš hmota a sem tam kousky.

Samotné mixování mi trvalo poměrně dlouho, můj ultra nevýkonný mixér se pěkně nadřel, ale dali jsme to 😉
 
Hmotu vytvarujte do placiček a buď:

  1. vkládejte do pánvičky s rozpáleným olejem nebo
  2. položte na plech s pečícím papírem, můžete potřít olejem a dát péct do trouby

Já část placek ještě před smažením obalila v černém i loupaném sezamu.
 
Podávejte s dipem, zeleninou, bramborovou kaší nebo chlebem. V receptu, ze kterého jsem čerpala, je uveden jako vhodná příloha pita chleba, což mě přivádí na myšlenku, časem se s vámi o jeden super recept na toto pečivo podělit 😊

Pa a určitě vyzkoušejte.
Odkaz na původní recept zde

Mohlo by se vám také líbit:

 

3 komentáře:

  1. No tak to vypadá parádně, nidky jsem nezkoušela, ale ráda vyzkouším. Nečekala jsem, že k tomu stačí tak malinko surovin :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, samotnou mě to překvapilo. Málo surovin a když pominu to máčení cizrny přes noc (asi se to dá obejít naloženou v plechovce), je to skutečně rychlovka. Vyzkoušej, věřím, že budeš překvapená.

      Vymazat
  2. Já už jsem felafel zkoušela, ale moc se mi nepovedl, tak mě to na nějakou dobu odradilo, ale po tvém článku mám na něj zase chuť! :) Jo a jinak, s tou cizrnou, už se mi to povedlo jí zkazit, když jsem jí namáčela :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.