Hruškový koláč s mascarpone
Hrušky a mascarpone v koláčích, to je sázka na jistotu, že výsledek bude stát za
to. Tento koláč jsem objevila, když jsem čekala naši druhou holčičku
a hledala něco nového dobrého a zároveň nenáročného. Je
opravdu snadný, přesto skutečně delikátní. Přátelé, kterým
jsem ho předložila, měli vždy boule za ušima. Navíc vypadá moc
pěkně, však jíme také očima. :-) A ačkoliv teď už není
úplně hrušková sezóna, dají se v obchodech slušné sehnat.
Nevíte-li, co na víkend upéct dobrého, vyzkoušejte třeba právě tento koláč.
Nevíte-li, co na víkend upéct dobrého, vyzkoušejte třeba právě tento koláč.
Na
těsto do klasické koláčové formy budete potřebovat:
150 g hladké mouky
150 g hladké mouky
50
g cukru krupice
1
žloutek
citronová
kůra
60
g másla + trocha na vymazání formy
špetka
soli
voda
Na
náplň:
250 g mascarpone
55 g cukru krupice (nebo agávový či javorový sirup)
1 větší vejce (kupte alespoň od slepic na podestýlce, budete mít lepší pocit, uvidíte ;-) )
trocha vanilky, nebo vanilkového extraktu
šťáva z citronu
mandlové lupínky na posypání
1 lžíce tekutého medu
mléko dle potřeby
4 větší hrušky
250 g mascarpone
55 g cukru krupice (nebo agávový či javorový sirup)
1 větší vejce (kupte alespoň od slepic na podestýlce, budete mít lepší pocit, uvidíte ;-) )
trocha vanilky, nebo vanilkového extraktu
šťáva z citronu
mandlové lupínky na posypání
1 lžíce tekutého medu
mléko dle potřeby
4 větší hrušky
V
míse vymixujte mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli a máslo.
Následně přidejte vejce a asi dvě lžíce studené vody. Dál
mixujte až se vytvoří mazlavý bochníček. Dále už pracujte
rukama. Na vále těsto dál propracujte rukama do chvíle než se
přestane lepit, můžete si pomoci ještě trochu mouky. Nenechte se
odradit, ruční hnětení jakou tu minutu trvá.
Vypracované těsto zabalte do fólie a nechte zhruba půl hodiny odpočinout v lednici. Následně vychlazené těsto rozválejte asi na půl centimetru vysoký plát a vyložte jím máslem vymazanou formu. Dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte pečící papír, na něj vysypejte fazole a předpečte v troubě vyhřáté na 180 – 190 °C asi 15 minut. Takto předpečené těsto by se mělo nechat vychladnout, ale já to, když pospíchám nedělám a zatím to nikdy nevadilo.
Vypracované těsto zabalte do fólie a nechte zhruba půl hodiny odpočinout v lednici. Následně vychlazené těsto rozválejte asi na půl centimetru vysoký plát a vyložte jím máslem vymazanou formu. Dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte pečící papír, na něj vysypejte fazole a předpečte v troubě vyhřáté na 180 – 190 °C asi 15 minut. Takto předpečené těsto by se mělo nechat vychladnout, ale já to, když pospíchám nedělám a zatím to nikdy nevadilo.
Připravte si náplň. Vymíchejte mascarpone, cukr, vejce, vanilku a citrónovou šťávu do hladkého krému. Pokud by se Vám zdál příliš tuhý, může po troškách přilít mléko. Krém rozetřete na předpečené těsto.
Oloupejte hrušky, přepulte je a zbavte jádřinců. Svrchu na nich udejte nožem podélné zářezy, aby se při pečení hezky otevřely. Poklaďte je na krém, trochu zatlačte do krému, posypte mandlemi a pocákejte medem.
Pečte při 170° dozlatova cca 45 minut (dle Vaší trouby).
Ten vypadá vážně skvěle.
OdpovědětVymazatHrušky v koláčích mi moc chutnají, tohle bych si dala :)
Díky za pochvalu. :-) Ty hrušky v něm jsou opravdu skvělé. A není přeslazený, je to prostě dobrota. :-)
VymazatTohle si ukládám a snad budu mít po bakalářce čas, protože to vypadá vážně skvěle! Hrušky mám ráda :D
OdpovědětVymazatCZECHHONEY - V.'s World
Určitě ho vyzkoušejte, nebudete zklamaná. Hrušky jsou hvězdy moučníků! :-)
VymazatZrovna dneska jsem se na hrušky dívala v obchodě! Akorát jsem je teda ještě nikdy neměla :D koláček se Ti moc povedl, ani se nedivím, že návštěvám tak chutnalo!
OdpovědětVymazatWantBeFitM