Panna cotta aneb dezert, který se dělá téměř sám
Myslela
jsem si, že není nic fádnějšího než panna cotta. Můj muž
ji má moc rád, přesto jsem ji doma neustále odmítala připravit.
Až jsem mu jednoho dne chtěla udělat radost, a tak jsem se do toho
pustila. A ejhle, zachutnala mi. A navíc mě okouzlila její
jednoduchá příprava. Ona se vlastně dělá sama. Navíc
pokud chcete připravit dezert, po kterém se nebudete cítit
těžce a ospale, pak je panna cotta ideální.
Na
6 báboviček budete potřebovat:
1
velká smetana ke šlehání (375 g)
3 plátky želatiny nebo 2 lžičky želatiny mleté
35 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
trochu oleje na vymazání formiček
3 plátky želatiny nebo 2 lžičky želatiny mleté
35 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
trochu oleje na vymazání formiček
Na
ovocný rozvar:
hrneček oblíbeného ovoce (já měla mražené maliny a jahody)
2 lžíce třtinového cukru
voda na podlití
Jak na to:
Želatinové plátky nechte nabobtnat v misce s vodou asi deset minut, poté je lehce vyždímejte.
Mezitím si v rendlíčku zahřejte smetanu s cukrem a semínky z vanilkového lusku. Snažte se držet teplotu pod bodem varu, smetana by se vařit neměla, pouze jde o to, aby se dobře rozpustil cukr.
Poté snižte ještě trochu teplotu a vmíchejte nabobtnalou želatinu (dbejte na to, aby se dobře rozpustila). Odstavte rendlík z plotny.
Formičky (já použila silikonové) lehce vymažte olejem a nalijte do nich smetanovou směs. Nechte v lednici chladit nejlépe přes noc. Pokud chcete mít jistotu, že panna cottu snadno dostanete z formiček, dejte ji do mrazáku. Po zamrazení vyklopte a nechte rozmrazit v lednici nebo při pokojové teplotě (podle toho, za jak dlouho ji chcete podávat).
hrneček oblíbeného ovoce (já měla mražené maliny a jahody)
2 lžíce třtinového cukru
voda na podlití
Jak na to:
Želatinové plátky nechte nabobtnat v misce s vodou asi deset minut, poté je lehce vyždímejte.
Mezitím si v rendlíčku zahřejte smetanu s cukrem a semínky z vanilkového lusku. Snažte se držet teplotu pod bodem varu, smetana by se vařit neměla, pouze jde o to, aby se dobře rozpustil cukr.
Poté snižte ještě trochu teplotu a vmíchejte nabobtnalou želatinu (dbejte na to, aby se dobře rozpustila). Odstavte rendlík z plotny.
Formičky (já použila silikonové) lehce vymažte olejem a nalijte do nich smetanovou směs. Nechte v lednici chladit nejlépe přes noc. Pokud chcete mít jistotu, že panna cottu snadno dostanete z formiček, dejte ji do mrazáku. Po zamrazení vyklopte a nechte rozmrazit v lednici nebo při pokojové teplotě (podle toho, za jak dlouho ji chcete podávat).
Ovocný
rozvar připravíte snadno. Do rendlíku dejte ovoce, cukr a vodu,
povařte. Následně rozmixujte a přeceďte přes sítko, a by byla
omáčka jemná.
Před podáváním jím přelijte bábovičky a případně dozdobte čerstvým ovocem.
Před podáváním jím přelijte bábovičky a případně dozdobte čerstvým ovocem.
No já se ani nedivím, že ses toho bála, před želatinou mám stále respekt! Ale ovocný rozvar znám a to je dobrota :) Akorát dělám línou verzi :D Vezmu mražené ovoce, dám do misky, cca na 2 minuty do mikrovlnky, aby bylo horké, osladím dle chuti a podávám :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM
Cha cha, no já jsem děvče statečné, takže jsem se toho opravdu nebála. Mě to přišlo neskonale nudný, takové bílé nic. Nikdy mě to nelákalo. Ale změnila jsem názor a jsem za to ráda. Myslím, že v jednoduchosti je krása... která je navíc lahodná. ;-)
VymazatMinulou sobotu jsem právě kupovala ingredience, ale stále se k tomu nějak nemohu dostat. :D Ale Panna Cotta jako taková patří mezi mé nejoblíbenější dezerty. :)
OdpovědětVymazatHemitson.
before-the-shadows.blog.cz
Určitě dej vědět, až jí vyrobíš ;-)
Vymazat