Perníčky - kouzlo v jednoduchosti
photo by @luckyzivot |
Perníčky jsou spíš vánoční záležitostí. Existuje několik zaručených receptů. Některé snadnější, jiné zase složitější. Jedny hned měkké, další zkřehnou až po několika týdnech. Sama mám tady na blogu recept na Perníčky ihned měkké a tentokrát se s vámi podělím o další úžasný recept. Toto těsto dělám každoročně a nikdy se mi nestalo, že by se nepovedlo. Je pravda, že na přípravu je o trochu náročnější, ale stojí skutečně za to, ho vyzkoušet.
I u tohoto receptu je důležitý kvalitní med a dobré koření. Pokud si nemícháte vlastní, určitě doporučuji Koření od Antonína a také Kotányi Medový perník.
Stejně jako Vánoce, i o Velikonocích můžete popustit uzdu fantazii a díky nepřebernému množství forem, formiček a vykrajovátek vytvořit zajímavá, i když zdánlivě jednoduchá díla😉
Těsto na perníčky:
- 2 velké lžíce medu
- 2 celá vejce
- 100 g másla (lze použít i hera, ale proč?)
- 200 g cukru krystal
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kakaa
- 500 g hladké mouky
photo by @luckyzivot |
Postup:
- ve vodní lázni rozpustíme tuk, med, vejce, cukr. Vezměte si na to ruční šlehat a šlehejte.
- přidejte koření, sodu a kakao - teď by měla směs houstnout
- vyndejte hrnec z lázně a přidejte část mouky
- těsto přendejte na vál, dosypejte zbytek mouky a zpracujte v kompaktní těsto, které se nelepí na ruce
- nechte na vále uležet
- vyválejte asi 0,5 cm placku a vykrajujte tvary, které položte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě na 180 °C asi 5 min
- po vyndání z trouby můžeme ihned potřít rozšlehaným vajíčkem
photo by @luckyzivot |
Bílková poleva
Vyšlehat 1 bílek a asi 200 g moučkového cukru (popř. barvivo).Doporučuji šlehat v ruce, metlou. Pokud použijete ruční šlehač, může se stát, že poleva bude moc našlehaná, špatně se s ní pracovat a po zaschnutí praskat.
Hustota polevy se dá regulovat citronem.
Žádné komentáře: