Pomazánka z cizrny a tofu
Před měsícem mě zaujal recept na krásnou
makovo-kokosovou roládu v blogerské
fb skupině. Začetla jsem se do článku a zjistila, že se jedná o společnou výzvu
dvou blogerek. Každá přihodí jednu ingredienci a každá, nezávisle na sobě, z těch
dvou zvolených složek vymyslí a vyrobí recept. Ta myšlenka mi přišla skutečně úžasná
a napadlo mě, že bych do toho s holkami ráda šla. Oslovila jsem je a k mému
úžasu mě vzaly do party 😊 Tímto jim moc děkuji 💕
Od teď tedy spolupracuji s úžasnými holkami, jakými
jsou Míša a Míša (áno, oba páni řidiči se jmenují
Karel 🍗). A jak výzva funguje? Každý
měsíc, vždy 10. (to si od teď
zapište), každá publikujeme svůj recept, ve kterých budou použity všechny 3 ingredience,
které jsme předem zvolily. Střídavě jeden měsíc naslano, další nasladko.
Tento recept je ještě podle starých pravidel (beze mě 😊).
Holky zvolily tofu a cizrnu.
Já teda tofu moc nefandím. Tohle „fit“ a vegan období už mám za
sebou, ale pravidla jsou pravidla. 😉 Ovšem cizrna, to je jiné kafe (zde se o ní dozvíte víc, i
jak eliminovat nadýmání). Kupodivu mě napadalo hned několik receptů, až jsem
sama sebe překvapila. Nakonec jsem šla cestou nejmenšího odporu a zvolila „brnkačku“.
Zvládne jí opravdu každý a surovin je vážně minimum.
Pomazánka z cizrny a tofu
- uzené tofu
- vařená cizrna v poměru (v suchém stavu tak půl hrnečku) - nebo jednu plechovku
- asi 6 sušených rajčat naložených v oleji
- malou cibuli
- stroužek česneku
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájený česnek,
osolíme a nasypeme tofu nakrájené na kostičky. Když se to všechno osmaží a
provoní, přendáme to do nádoby s vařenou cizrnou, rajčaty a rozmixujeme.
Dochutíme solí a pepřem. Pokud je pomazánka hustá, můžete naředit „vývarem“ z cizrny
nebo vodou.
Jak na cizrnu?
Určitě jí namočte, minimálně přes noc! Pokud máte s luštěninami
problém, ráno vyměňte vodu, a ještě jí nechte nějakou dobu namočenou. Někdo nechává klidně i dva dny, až se začne
cizrna probouzet a klíčit.
Před vařením vodu zase vyměňte a přidejte k ní bylinku
(třeba bobkový list, saturejku) anebo sušenou řasu (to je pak vitamínová
bomba!).
NIKDY NESOLTE! Žádná
luštěnina se nesmí vařit v osolené vodě!
Jak dlouho vařit cizrnu, to nevím. Popravdě jsem to nikdy
neměřila, vždy ochutnávám. Ale tak hodinu určitě.
Pokud se nadýmání skutečně bojíte, tak si můžete pohrát a
každou kuličku odslupkovat. Jde to
lépe, když po uvaření vodu slijete (nechte si ji popř. na ředění pomazánky) a
horkou cizrnu zalijete studenou vodou.
Určitě se podívejte i na holky, jak se s výzvou popraly. Tady je malá ochutnávka, aspoň v podobě obrázků.
Určitě se podívejte i na holky, jak se s výzvou popraly. Tady je malá ochutnávka, aspoň v podobě obrázků.
Doufám, že jsem v první výzvě obstála. Slibuji, že i příští
„sladký“ měsíc se budu snažit. Těším se na komentáře 😉
Mohlo by se vám ještě líbit:
Tuhle pomazánku zkusím navrhnu sestře, takové věci ráda :)
OdpovědětVymazatAž na ten česnek bych si to ochutnala ráda :)
Navrhni ;-) a česnek určitě není podmínka, i když jako osmažený ani není cítit. Věřím, že si pomazánku můžeš doladit třeba bylinkami ;-)
VymazatTakové rychkovky mám ráda a věřím, že pomazánka chutná vážně skvěle, určitě ji vyzkouším.. Skvělý recept Kači :)
OdpovědětVymazatMiško, oproti tvým krásným knedlíčkům, je tohle sranda :-) Vyzkoušej a dej pak vědět :-)
VymazatJeej, já mám pomazánky neskutečně ráda a tohle je skvělý nápad:D.
OdpovědětVymazatWindy pink style
Určitě vyzkoušej :-)
VymazatTy jsi šikulka! Recept si hned ukládám, moc mě zaujmul :) Hlavně mám doma ještě tak 750g sušených rajčat a všemožně hledám jejich využití :D Jinak ta věta s Karlama, my si budeme rozumnět :D Miluju hlášky z filmů!!! Jsem moc ráda, že jsi mi napsala ♥♥ Teším se, jak se nám povede v první výzvě ze třech surovin :) ♥
OdpovědětVymazatWantBeFitM