Presovaný salát - chuťovka bez práce




Za chvíli začne období jarní zeleniny a svěžích salátů. Taky už se těšíte? Zatím je ale třeba zpracovat „zimní zásoby“ a i z těch se dá vytřískat hodně muziky za málo peněz.

Presovaný salát je taková odlehčená forma kvašené zeleniny. Na rozdíl od té kvašené, zde nemusíte čekat několik dní na výsledek, ale postačí tak 30 min. A co z toho?

  • jednak vláknina ze zeleniny (zasytí, a tak trochu pročistí
  • také nějaké vitamíny (ovšem záleží, ve které laboratoři byla zelenina vypěstovaná)
  • v neposlední řadě získáte jinou, správně nakyslou přílohu na talíři

Co je potřeba?

  • jakákoli zelenina. Zelí (hlávkové i čínské), mrkev, ředkev/ředkvička, cibule, červená řepa, atd. Cokoli, co vám padne do ruky a když to rozmačkáte, nemáte z toho bláto (takže rajčata raději vynechte)
  • umeocet (ani word tohle slovo nezná 😊) – jedná se o červený ocet vyrobený z umeboši švestiček. S tím naším, se nedá srovnat. Je mírně nakyslý a zároveň slaný. Dá se koupit ve zdravé výživě a prodává ho Countrylife a Sunfood
Zeleninu nastrouháme na větších slzičkách a přidáme umeocet. Je to v poměru asi tak dvě hrsti nastrouhané zeleniny na 1-2 polévkové lžíce octa. Vše promačkáme až zelenina začne pouštět šťávu. Necháme jí v misce, přikryjeme malým talířkem a něčím zatěžkáme. Talířek by měl být tak malý, aby se vešel do misky a po zatěžkání zeleninu ještě trochu stlačil.

Necháme stát na lince, zelenina začne kvasit a po půl hodině je hotovo 😊 Hotový salát vydrží v lednici i několik dní. 

Tento salát jsem vyzkoušela před pár týdny a musím říct, že mě příjemně překvapil. Umeocet jsem jeden čas hodně používala, ale pak se jen povaloval v lednici. Teď už bude zase v kurzu.

A co vy? Máte zkušenosti s umeoctem? Jakou zálivku nejraději dáváte do salátů? 😉

Mohlo by se vám také líbit: 







2 komentáře:

  1. Umeocet je pro mě novinka... vůbec neznám, ale možná se poohlédnu :-) chtělo by to ochutnat nějaký nový salát... díky za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, Jani. Umeocet mám moc ráda, dávám ho třeba i do čočky na kyselo (jako dnes). Tím, že je slaný, čočku osolí a hlavně nepřekyselí tak, jako náš hnědý ocet. Určitě doporučuji vyzkoušet. :-)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.