Recenze - Hora mezi námi

Hora mezi námi - kniha

Titul: Hora mezi námi
Autor: Charles Martin
Vydalo nakladatelství Motto

Přichází bouře a provoz na letišti je ohromen. Ashley se bojí, že nestihne vlastní svatbu, na chirurga Bena čekají pacienti. Ačkoli se nikdy neviděli, objednají si spolu charterový let, aby se dostali domů dřív. Jejich letadlo se ale zřítí a oni se ocitají uprostřed zasněžených hor bez naděje na záchranu. Hledají k sobě vztah, přehodnocují minulost a v extrémních podmínkách bojují o život. Podlehnou zraněním těla a duše, nebo znovu uvěří v lásku?

Já vím, je to už docela dlouho v kinech. Ale já to neviděla! 😀 A vlastně opět nelituju, že jsem ho neviděla. Podle traileru, kde postavy vypadají jinak, pes je jiný, k zápletce dojde maličko jinak atd., atd., nevěřím, že film je lepší než tahle velmi velmi velmi povedená kniha. A proč je povedená? Zkusím to napsat stručně a samozřejmě bez spoilerů. 😀 
Kniha je o víceméně dvou postavách, jednom russel teriérovi a diktafonu v celkem monotónním vysokohorském prostředí High Uintas Wilderness. Přesto je velmi čtivá, napínavá, není přeslazená , ani hollywoodsky mimo realitu. Dotkne se Vás a třeba, stejně jako mě, v něčem inspiruje. V každém případě není velká práce se do ní začíst, propadnete jí v podstatě od prvních stránek.
Jak už anotace napovídá, Ben a Ashley jsou náhodní spolucestující, kteří spolu v odletové hale prohodí pár zdvořilostních vět a jediné, co je spojuje je, že se za každou cenu snaží dostat alespoň do Denveru a odtud každý dál po vlastní ose. Když je jejich let pro špatné počasí a problém s odmrazováním zrušen, náhodou objeví Ben malý soukromý charterový let s pilotem, který je ochoten vzlétnout. Najme ho a nabídne Ashley, aby letěla také. Jejich pilot dostane za letu infarkt, stačí sice ještě jakžtakž bezpečně přistát, ale i tak je ještě před dopadem na zem mrtvý. Ashley má zlomenou nohu, která jí nedovolí vstát, Ben má zlomená žebra. Přesto je to právě Ben, kdo pro Ashley a psa Tanka znamená jedinou jiskru naděje na přežití a záchranu. Ben se totiž vrací z horské túry a má tak s sebou nejen teplé oblečení, teplé spacáky a další užitečné věci, které je první hodiny zachrání od jisté smrti. Navíc pilot letadla podnikal do hor lovecké a rybářské výpravy, takže v kabině letadla najdou zapalovač, luk a prut na ryby. Zdá se, že osud k nim byl poměrně milosrdný a krom utržených tělesných zranění, jim dal šanci a podmínky k tomu pokusit se přežít. Toto všechno se dočtete na prvních několika stránkách a pak už se vydáte na dobrodružnou četbu, ze které nic konkrétního neprozradím. Abyste se dozvěděli, co všechno musí prožít a na cestě za záchranou podniknout, zda přežijí všichni včetně psa, nikdo nebo jen někdo, na to si budete muset Horu přečíst. ;-)
Zapadněte tedy pomyslně po pás do sněhu a sledujte dílčí úspěchy i neúspěchy na pouti za vytouženou záchranou. Dozvídejte se o více o Benově minulosti a o tom, co z něj udělalo člověka, kterým je nyní.
Hora mezi námi je kniha o lidském charakteru, o tom, jak zdolat i zdánlivě nepřekonatelné překážky. O tom, že je třeba problémy řešit postupně jeden po druhém. O tom, že někdy i šibeniční humor může někomu zachránit život a zdravého ducha.


Hodnocení: 4 💗 z 5

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.