Vyzývavý chleba
Je desátého a tentokrát slovo "výzva" nabyla svého
skutečného významu. Zadané ingredience byly ŽITNÁ MOUKA, ŠPENÁT a QUINOA.
Skutečně jsem si dlouho lámala hlavu, jak se s touto kombinací poprat, a
ještě aby jídlo bylo poživatelné. Ať jsem přemýšlela, jak jsem chtěla,
kombinace žito a quinoa mi fakt nešla dohromady ☹ Nakonec jsem si řekla, že jsou dvě věci, které
snesou všechno:
- sekaná
- chleba!
Teď když na to zpětně koukám, sekaná taky není blbý nápad
(pro příště).
Recept na kváskový chleba u mě není žádná novinka. Tady na
blogu mám takové recepty rovnou dva. Často je střídám podle toho, kolik času na
kynutí mám. Tento je od Kuchařky ze
Svatojánu a kyne 12 hodin + další 2. Někdo už asi protáčí panenky, ale čím
delší a pomalejší kynutí, tím je chleba stravitelnější.
Já na něm poslední dobou vážně ujíždím. Výhodou je, že si do
něj můžu nasypat, co chci a co mi chutná. Nevýhoda, že musím udržovat kvásek při životě. Jenže s ním je
to jak s chlapem, někdy ať děláte, co děláte, chcípne!
Základní recept na tento chleba najdete zde.
Níže popíšu ten můj, vyzývavý 😊
Co budete potřebovat:
500 g mouky
(smíchala jsem všechny, co jsem doma našla – žitnou, špaldovou, kukuřičnou, čirokovou, pohankovou)
50 g guinoi
(použila jsem bílou)
asi tak hrst mixu semínek
(slunečnicová, dýňová, lněná, chia)
1 kávová lžička soli
½ lžičky černé soli
(smrdí jak pukavec, ale chlebu dodá vůni)
hrst špenátu
(ve finále nebyl ani vidět)
25 g kvásku
500 ml vody
koření (kmín a
černucha) – dá se pořídit u Koření od Antonína
Postup:
Počítejte s dobou kynutí. Ideální je těsto zadělat
večer a druhý den ráno péct, anebo zadělat ráno a upéct večer 😉
V míse smíchejte mouku, quinou, semínka, soli,
nakrájený špenát a koření. Do odměrky si navažte kvásek a dolijte do půl litru
vodu. Vznikne jakási špína, kterou nalijte do mísy s připravenou sypkou
směsí. Vše promíchejte v kompaktní těsto. Přehoďte přes mísu utěrku a
nechte 12 hodin kynout. Ze zkušenosti mohu doporučit pokojovou teplotu. Žádné
vyhřáté trouby ani okenní parapet.
Po dvanácti hodinách přendejte do formy na biskupský
chlebíček, kterou jste vymazali máslem a v té nechte další dvě hodiny
kynout. Zde můžete ještě posypat semínky nebo hrubozrnnou solí. Zase
nezapomeňte přehodit utěrkou. V originálním receptu paní Eva Francová
doporučuju zabalit do mikroténu, ale mně v tom přijde těsto takové
zapařené a často i překyne ☹
Po uplynulých dvou hodinách rozpalte troubu na 230 °C. Vložte chleba a pečte tak 35 – 45 min. Poté chleba vyndejte z formy
a dalších 5 – 10 min ho pečte, aby
měl zlatou kůrku.
Jakmile bude chleba ok, vyndejte ho na mřížku a čekejte,
až se do něj budete moc zakrojit.
O chuti chleba nemůže být diskuze. Krásně voní, koření i
černá sůl mu dodají grády. Díky quinoe je kůrka krásně křupavá a špenát, jako
by v něm ani nebyl 😊
A co by napadlo vás, ukuchtit z těchto tří ingrediencí?
Tak ten se ti povedl Kači :)
OdpovědětVymazatChleba by mě teda v životě nenapadl :D Ale jak sama píšeš, sekaná vůbec není špatně. Skvěle jsi to zvládla a že tato výzva byl teda boj! :D
OdpovědětVymazatWantBeFitM