Recenze - Ohníčky všude kolem


Titul: Ohníčky všude kolem
Autorka: Celeste Ng
Vydala Euromedia Group, a.s. - Odeon

V Shaker Hights, poklidném předměstí Clevelandu, dbají lidé na to, aby měli všechno přesně podle šablony – stejné trávníky, stejné domy – a také aby žili stejné životy. Elena Richardsonová ztělesňuje tuhle idylku úspěšné americké středostavovské rodinky devadesátých let naprosto dokonale. Richardsonovi mají čtyři děti a pronajmou byt nekonformní chudé fotografce Mie s dospívající dcerou. Tyhle dvě rodiny se postupně pořád víc prolínají, ale od začátku víme, že se jejich odlišné světy střetnou a povede to ke katastrofě…
Knížka, která neměla velkou reklamu, byla celkem nenápadná, ale kdo si ji přečte, neprohloupí!
Mám ráda knížky ze života a je mi celkem jedno, zda jsou hlavní postavy z Ameriky, Mongolska či Norska. Navíc jsem měla ráda seriál Desperate Housewives a anotace této knížky tak trochu slibovala vhled do jedné rodiny z vyšší střední třídy na bezpečném a klidném předměstí Clevelandu.
Příběh začíná od konce. V první krátké kapitole se dozvíme, že nejmladší dcera Richardsonových, Izzy, zapálí jejich krásný dům a zmizí. Dále už se příběh rozbíhá, popisuje události, které začaly předchozího června. Tedy v době, kdy paní Richardsonová pronajala jedno patro svého druhé domu fotografce Mie a její dceři Pearl. Děj nás zavede také do hlubší minulosti a díky tomu, čtenář pochopí některé pohnutky, vzorce chování či postoje. Příběh není nějak závratně dynamický, ale je velice poutavý a čtivý. První třetina knihy je, jak to tak bývá, rozjezdová, ale mě bavila prakticky hned. Čtivost gradovala a mně se nechtěla odkládat. Tohle mě na knížkách baví, dostat do ruky něco, co člověka chytí na srdce, co ho osloví, že se do příběhu zcela ponoří.
Celeste Ng si vzala na paškál nelehké téma mateřství, adopce, bezdětnosti, výchovy, ideálů, představ o životě a popasovala se s tím naprosto bravurně. Nezaznamenala jsem žádné mentorování, předkládání soudů. Naopak čtenář se sám musí rozhodnout, co cítí, že je správně a co ne. Za tohle opět body nahoru.
Život Richardsonových je vykreslen barvitě a uvěřitelně. Dokážu si představit, že někde žije taková Elena Richardsonová, která snila o závratné žurnalistické kariéře, ale skončila spíše jako zelená vdova, ačkoliv si udržuje představu, že je novinářkou dík práci pisálka v místním plátku. Stejně tak jsou uvěřitelné postavy jejích dětí a zejména pak Mii a Pearl.
Život v Shaker Hights, kde je bezpečno, na vše existují pravidla, která všichni s radostí dodržují a všichni navštěvují místní společenský klub, se zdá jako ideální. Jak do tohoto prostředí může zapadnout fotografka Mia, která spíš než společenskou prestiž a hmotný majetek, upřednostňuje vztah ke své dceři a své práci? Navíc se o ní Richardsonovi dozví, že se často stěhuje a nikde nevydrží delší čas. Na tom je něco divného... Je nasnadě, že tohle musí místní minimálně znepokojit…
Ohníčky všude kolem jsou plné příkladů toho, jak snadno lze vynášet soudy ačkoliv neznáme pozadí a okolnosti jednotlivých situací. Co se stane, když své nenaplněné touhy proměníme ve výčitky a kroky vůči těm, kteří žijí život, na jaký si my netroufneme. Jak lidé z vyšších vrstev často nedokáží pochopit, že člověk může být zcela šťastný, ačkoliv nevlastní nádherný dům a luxusní vůz. Jak silná může být mateřská láska. Jak bezútěšný pocit zažívají bezdětní partneři. To a ještě mnohem víc naleznete na stránkách Ohníčků.
Někdy je třeba vše spálit, aby se mohlo začít znovu…

Hodnocení: 5 💗 z 5

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.