Ošatkový chléb
Není nad čerstvě upečený chleba. Recept na tento ošatkový, mám už poměrně dlouho. Vždycky něco objevím, nadchnu se pro to, a nedám pokoj, dokud danou věc nevyzkouším. Samozřejmě mluvím o vaření, pečení, v ostatních věcech už má zarputilost pokulhává :-(
Abych si mohla upéct ošatkový chleba, bylo zapotřebí sehnat ošatku. Řeknu vám, že před šesti, sedmi lety, to byl celkem oříšek. Musela jsem najít e-shop pro pekaře a nechat si jí poslat. Ošatka tehdy vyšla na jednou tolik, protože ani tehdy nebyla pošta zadarmo :-)
Následně stačilo jen nakoupit mouky. Naštěstí se v té době už objevovaly jiné než hladká, polohrubá a hrubá a žitnou nabízely už některé osvícené obchoďáky, ale přesto větší jistotou byly tehdy vznikající "Zdravé výživy".
Samotný postup už byl snadný. Stačilo se držet receptu a výsledek se asi tak na potřetí povedl :-) Jenže vám, pokud se do něj pustíte, se určitě povede hned na poprvé.
Budete potřebovat:
- 350 ml vody
- 2,5 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 200 g žitné chlebové mouky
- 300 g hladké mouky (později lze poměry upravit podle sebe)
- 2 lžičky sušeného droždí nebo 20 g čerstvého
- 2 - 3 lžičky kmínu (můžete přidat i jiné koření, které máte rádi - anýz, fenykl, černuchu)
- Doporučuji chleba zadělávat v pekárně. Jen do ní dáte suroviny v uvedeném pořadí a zapnete program "Těsto".
- Kdo pekárnu nemá, musí zadělat ručně, ale s tím popravdě zkušenosti nemám.
- Těsto nechte v pekárně 25 - 30 min, poté ho přendejte na vál a vypracujte z něj bochánek nebo váleček. Ošatku si vystelte čistou utěrkou, vysypejte moukou a přendejte do ní opatrně těsto. Naplněnou ošatku přikryjte další utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.
- Rozpalte si troubu na 230 °C a na dno můžete dát plecháček s vodou (předejdete tak popraskání chleba). Po vykynutí těsto opatrně přendejte na plech s pečícím papírem, můžete ho i naříznout žiletkou, bude tak větší šance, že se při pečení pára z těsta rychleji dostane a chleba nepukne. Pokud chcete, můžete chleba oprášit od mouky a také pro vypečenější a lesklejší kůrku omašlovat vodou.
- Pečte na 230 °C asi 10 minut a pak troubu ztlumte na 180 °C a dopékejte dalších 30 - 45 minut.
- Správně upečený chleba by měl při poklepání na spodní část vydávat dutý zvuk.
- Originál receptu je zde.
Já chleba miluju, pečivo si nikdy neodepřu. A na fotce vypadá skvěle, díky za tip!
OdpovědětVymazatBlondCliché | http://blondcliche.blog.cz
Až třeba jednou chytnu amok, zkusím tento chleba :D ale zatím ošatku nevlastním a asi bych se i bála :D Naštěstí mi taťka k vánocům dal formu na chleba, tak ho zatím peču v tom :) Ale ten tvůj vypadá úplně jako z obchodu!
OdpovědětVymazatWantBeFitM