Medovník

Letošní zimu jsem se nabídla, že místním spolkům věnuji medovník vlastní domácí výroby do tomboly. Světe div se, ani jedni nepohrdli. 😀 Jenže rodiny se to nějak dotklo a už při druhém (a posledním) pečení dvou dortů poznamenali, že by bylo fajn, kdybych upekla i jim. A stalo se. Odezva byla očekávaná - brblání! Prý je moc sladký 😕💣 I přesto se o recept podělím, třeba se najde někdo, kdo má rád sladké 😊

Těsto:
500 g hladké mouky
200 g cukru
200 g másla
1 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce mléka
2 lžičky jedlé sody

Krém:
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky v prášku
1 máslo
cukr, rum - podle chuti

Nejdřív si uděláme pudink, ze dvou sáčků a půl litru mléka. Necháme vychladnout přikryté potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup. Jakmile bude pudink vychladlý, po troškách do něj všleháme máslo pokojové teploty, nakonec osladíme. Krém dáme vychladit.

Ze surovin vytvoříme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v lednici. Pak rozdělíme na 4 díly, které rozválíme asi na 0,5 cm silnou placku, která by měla být o trochu větší než dezertní talířek. Placky upečeme na 180 °C do zlatavé barvy. Po vyndání z trouby necháme placku mírně vychladnout a poté podle talířku vyřízneme kruh. Odřezky rozdrobíme, použijeme je na obalení dortu.
Pláty slepíme krémem a dáme na chvíli do lednice, aby dort držel. Potom potřeme krémem i boky a obalíme v drobcích. Naposled dáme krém i na vrch a posypeme zbylými drobky. Hotový dort dáme opět do lednice a ideálně krájíme a servírujeme až druhý den.

Vyzkoušejte, uvidíte.

2 komentáře:

  1. Ale podle fotky vypadá jak z cukrárny! Krásně se Ti povedl Kačí ♥ Tak jim řekni, ať si ho příště upečou sami nebo ať jejich medovník upečou Tobě, když se jim něco nelíbí :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, tak tento vyzerá veľmi chutné. ďakujem za krásny typ. Hneď ti dávať odber. Budem veľmi rada ak sa zastavíš aj na mojom blogu.
    Môj blog: https://lifeforjul.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.