Jako malá si pamatuji, že Jitrocele bylo všude habaděj. Strašně se mi líbily jeho listy a možná jsem ho měla ráda i proto, že jsem už jako prcek znala celé jeho jméno Dnes, kdy sekačky stojí pár korun a nedělní slunné dopoledne všechny vybízí své stroje provětrat a trávník zastřihnout "na anglii", jitroceli nedávají šanci se ani vysemenit a rok od roku je ho míň a míň... Zachraňme tedy co zbylo a naučme i naše děti, jak by nám mohl posloužit.
Jitrocel kopinatý je vytrvalá bylina s krátkým kořenem a s nezaměnitelnou růžicí přízemních kopinatých listů. Vyrůstá z ní několik stvolů, na jejichž koncích jsou malé květy uspořádané do válcovitého klásku. Je rozšířen jak v Evropě, tak i v Asii. Roste na polích, u cest, ale hlavně na loukách.
Sbírají se převážně listy, od června do srpna - dříve, než se objeví stvoly. Mají hodně draslíku, zinku, vitamínu C a jiných, velmi prospěšných látek. Lístky sušíme neponičené (jinak začnou černat) a skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě - vhodné jsou na čaj i odvar. Nebo je sirové můžeme použít do smoothie.

A jaké mé jitrocel léčivé účinky?

  • pomáhá při onemocnění dýchacích orgánů (zvláště při silném zahlenění, kašli, plicnímu astmatu i tuberkulóze plic)
  • je výborný hojič ran, odřenin a štípanců od komárů
  • zastavuje drobné krvácení
  • pročišťuje krev, plíce a žaludek

Několik praktických rad, jak jitrocel využít:

Určitě je neocenitelný při hojení vnější ran a odřenin, ale také štípnutí komárem. Stačí jitrocelové listy jen promnout v ruce, porušit jejich povrch, přiložit list na ránu a dovolit šťávě, aby hojila.

Evergreen - Jitrocelový sirup

Ten zná určitě každý, v lékárně ho koupíme za neskutečné peníze a ani netušíme, co do něj skutečně dají. Takto snadno si můžeme vyrobit vlastní.

  • listy jitrocele
  • med nebo cukr
Nasbírané listy jitrocele opláchneme a navrstvíme do sklenice s cukrem a nebo zalejeme medem. Zavíčkované necháme stát za oknem na slunci asi 10 dní. Každý den bude jitrocel víc vadnout, šťáva se uvolňovat a cukr rozpouštět, proto je dobré (alespoň ob den) směs doplnit - opět nasbírat nové listy, zasypat cukrem (zalít medem) a protřepat. Vzniklý sirup přecedíme do tmavých uzavíratelných lahviček a skladujeme v temnu a chladu. Používá se pro lepší odkašlávání, ale i při žaludečních potížích. Na fotce je sirup teprve dva dny starý.

Jitrocelová pleťová voda

Je vhodná pro nečistou a problematickou pleť (akné apod.)

  • 30g čerstvého a nebo 10g sušeného jitrocele
  • 1dcl vařící vody
  • 1dcl 20% čistého lihu
Do sklenice dáme umytý a osušený jitrocel (můžeme přidat i popenec, šalvěj, levanduli) a zalijeme vařící vodou, necháme asi půl hodiny vyluhovat a pak scedíme. Smícháme se stejným množstvím 20% lihu.
PS: V lékárně prodávají většinou jen 60% líh, takže musíte oprášit trochu trojčlenku a nebo to tam nakapat od oka

A jak jste na tom vy? Už máte nasbíráno?