Nesnídáte? Snídejte! Tři tipy na snídaně, které po ránu ušetří čas


Snídáte? Někdo občas, někdo ve spěchu a někdo vůbec... Málo kdo má čas se nasnídat v klidu a ještě si pochutnat. Většinou si namažeme rohlík s "něčím" a nebo cestou do práce zhltneme koblihu. Zkusme si udělat na první jídlo dne trochu čas a po ránu dát tělu to, co ho skutečně nastartuje. Pšenice nás akorát nafoukne a zatíží trávení, a cukr díky vysokému glykemickému indexu brzo klesne a následuje útlum.
Ne každý má ráno chuť nebo možnost si přivstat, aby bylo na snídani více času, proto je dobré si vše připravit už večer. Tady jsou moje tři recepty, které si můžete předpřipravit večer a ráno jen doladit.

1. Hrachová pomazánka


Určitě jste už někdy ochutnali kupované luštěninové pomazánky a jistě vám neušlo, že je to "málo srandy za hodně peněz". A přitom je to tak snadné:
  • cibule
  • olej
  • půlený hrách (žlutý nebo zelený)
  • dochucovadla - sůl, koření, bylinky, česnek,..
Ráno si namočte půlený hrách a večer sceďte. Na troše olivového oleje osmažte cibulku a jakmile zezlátne, posolte jí a vsypte odkapaný hrách. Zalijte ho vodou tak, aby byl celý ponořený, a vařte pod pokličkou asi hodinu, dokud hrách nezměkne. Můžete rozmixovat tyčovým mixérem a nebo nechat s kousky. Dochutit můžete různě - kombinací majoránky, česneku, oregána, divokého česneku, pažitky, osmažené cibulky,.. je to jen na vás. Vychladlé dáte do ledničky a ráno jako když najdete ;-) můžete mazat na kváskový chleba, ale třeba i na bezlepkové alternativy. A pořizovací cena?...

2. Smoothie s divokými bylinkami


Smoothie je ideální na teplá jarní a nebo lépe letní rána, nezatíží žaludek a tělo dostane hodně vitamínů. Jen pozor, pro někoho může být ovoce po ránu dost kyselé a žaludek s ním může trochu bojovat.
  • ovoce (jablka, hrušky, jahody, borůvky, pomeranč,...)
  • semínka
  • divoké bylinky (kopřiva, jitrocel, řebříček, pampeliška,..)
Není nic jednoduššího, než si vzít pár kousků ovoce, které si připravíme už večer a hrstičku divokých bylin, dát do mixéru a rozmixovat. Jakmile budete mít kašičku, je možné naředit vodou a vypít buď doma a nebo dát do láhve a vzít s sebou. Ideální je přidat i nějaké semínko, super je chia!

3. Kaše do skleničky

Hodí se jak ráno na snídani, tak když si jí dáte do uzavíratelné, můžete si jí vzít do práce, nebo přichystat dětem do školy na svačinku.
  • vločky (ovesné, žitné, špaldové, pohankové,...)
  • semínka (chia, lněné, slunečnicové, dýňové,...)
  • mléko (kravské, kozí, rostlinné - mandlové, makové, konopné,...)
  • sladidlo (med, javorový sirup, agáve, datlový sirup,...)
  • cokoli na dochucení a ozdobení - čerstvé i sušené ovoce, kokos, skořice, strouhaná mrkev, čokoláda, kakaové boby, oříšky,...
Asi do 3/4 skleničky nasypeme vločky, přidáme semínka, kdo chce tak sladidlo a zalijeme mlékem. Je potřeba myslet na to, že vločky a semínka nabotnají a nasáknou mléko, tak aby ho bylo trochu více. Dáme do lednice a ráno dozdobíme tím, co máme rádi. Já použila višně a čokoládu s kokosem, ale chutná je i kombinace jablko skořice, mrkev a perníkové koření, kokos a kakové hoblinky, hruška a sušené švestky, jahody a lžička jogurtu,...

A co snídáte vy? Podělte se o své zkušenosti a zajímavé recepty.

PS: Vše bylo dnes ráno testováno na dětecha žádné z nich nebylo zraněno ani neuhynulo :-D

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.