Listové škvarkové placky


Žádná oslava ani setkání se neobejde bez slaných dobrot. Není nic snazšího, než otevřít sáček s chipsy, oříšky nebo tyčinkami. Pro ty, co už si s tím pohoštěním chtějí přeci jen dát trochu práce, se nabízí upéct šneky z listového těsta, nebo jiné tvary dost podobných chutí. Ovšem, pokud chcete své pekařské umění pozvednout na ještě vyšší level a zároveň hostům nabídnout opravdovou lahůdku, určitě zkuste upéct tyto škvarkové placky na způsob listového těsta.

Zkoušeli jste doma vyrábět listové těsto?

Sama si ještě ze školních let pamatuji, kdy jsme na praxi zkoušeli listové těsto připravovat. Skládá se z tzv. vodánku a pomoučeného másla, které se do vodánku zabalí, jako do obálky. Pak se válí a překládá a válí a překládá,... Nemá cenu to dále rozvádět, snad nikdy se mi pořádně nepovedlo, neustále se trhalo a ve finále z toho byl jen beton v másle.

Ovšem tyto škvarkové placky se povedou i začátečníkům.

Pod to se podepíši 😏 Skládají se z kynutého těsta a škvarky jsou zvlášť, slouží jako ta mastnota, co vytváří listy v tomto těstě. Určitě nedoporučuji jako u listového těsta prokládat a válet do nekonečna, mám vyzkoušeno, že stačí jen 2x (viz obrázek níže).


Tyto placky jsem jednou ochutnala u své kamarádky a opravdu lepší jsem nikdy nejedla! Recept jsem si trošičku upravila, ale právě takto se mi osvědčil.

Jdeme na to! Co tedy budeme potřebovat na těsto?


  • 350 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 žloutky
  • 1 kelímek jogurtu
  • 1 lžička cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 800 g polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí

dále:


  • 400 g mletých škvarků
  • 1 vejce na potření
  • sůl a semínka na posypání (kmín, mák, slunečnicová a lněná semínka, nebo sezam)

Postup zadělávání:

Pokud používáme domácí pekárnu, tak do ní dáme ingredience v uvedeném pořadí a zapneme program "těsto". 
Jestli zaděláváme těsto v ruce, tak do mouky uděláme důlek, rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek a postupně přidáváme i zbylé suroviny tak, aby vzniklo kompaktní těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

A teď to nejdůležitější - válení a překládání:

Pakliže máme těsto vykynuté, přendáme ho na vál a roztáhneme z něj placku. Není dobré ho moc válet válečkem. Pomoci si můžeme, ale opatrně, abychom těsto moc neuplácali. Na placku rozetřeme umleté škvarky a teď to přijde. Začneme výtvor překládat podle obrázku.

Jakmile je přeloženo, pomalu rozválíme znovu na placku a to asi 1-2 cm vysokou. Neválejte moc slabé, díky škvarkům může hrozit, že se těsto potrhá. Ani tak nezapomínejte podsypávat moukou. V této fázi doporučuji moc neimprovizovat. Ano, dají se vykrajovat různé tvary (kdo vám brání?), ale pamatujte na to, že ze zbytků už neuděláte takto krásně listové těsto a budete ho muset zmuchlat dohromady. 


A jdeme do finále:

Já si celou placku potřu rozšlehaným vejcem (nebo bílky, co zbyly z těsta) a celé najednou posypu. Každou část něčím jiným, aby až to nakrájím, vznikly různě sypané placičky. 
Teď už jen nechat na plechu s pečícím papírem asi 10 min vykynout a pak dát péct na 180°C asi 10-15 min. Záleží na troubě. Prostě aby placky měly zlatou barvu, ale zase nebyly vysušené.

Všem přeji mnoho zdaru a pokud vyzkoušíte, určitě dejte vědět. Za mě to jsou ty nejlepší škvarkový placky na světě.



Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.