Mrkvánky alias úžasné mrkvové rohlíčky, tentokrát s povidly


Mrkvánky jsem zahlédla už před lety v televizní reportáži Toulavé kamery. Byla to reportáž o tradičním staročeském pečení na vesnicích. Reportér tehdy trochu nedůvěřivě ochutnával nabízený moučník, v jehož těstě nebyl žádný cukr a jako sladidlo se použila obyčejná mrkev. Ale vypadaly úžasně a po ochutnání se ozývalo jen pochvalné „hmmm, mňam...“. 😉
A pak jsem na ně na dlouho dobu zapomněla a až před časem, když jsme doma nevěděli, co nového vyzkoušet, přišly mrkvové rohlíčky na řadu.
A výsledek? Dva plechy zmizely za chviličku. Řadím to tedy ke svým receptům, kterým říkám „samožerky“. Prostě si berete jeden, druhý, třetí… a najednou je tác prázdný ani nevíte jak. Navíc jsou snadné a rychlé, tak se do nich pusťme.

Na těsto stačí pouze:
300 g prosáté hladké mouky
160 g jemně nastrouhané mrkve
140 g másla
nastrouhaná citrónová kůra
2 polévkové lžíce bílého jogurtu
¼ lžičky mleté skořice
špetka soli
povidla na náplň
1 vejce na potření
cukr moučka na posypání

A pustíme se do nich:
Vezměte všechny ingredience a vypracujte hladké těsto. Pokud by mrkev pustila víc vody a Vám by se zdálo těsto přespříliš lepkavé přidejte trošku mouky. Následně nechte těsto hodinku odpočinout v chladu.
Poté těsto rozdělte do dvou až čtyř částí a z každé na pomoučeném válu vyválejte tenčí kulatou placku. Tu si rádýlkem nebo nožem rozdělte na 8 trojúhelníkových částí. Na delší vnější konec vždy lžičkou dejte trochu povidel a následně směrem ke středu zaviňte. Na plechu rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte při 190–200 °C zhruba 20 minut, dokud rohlíčky krásně nezezlátnou.
Ještě teplé je posypte moučkovým cukrem.
Kdo nemá rád povidla, může rohlíčky naplnit marmeládou, čokoládou, tvarohem, prostě čímkoliv, co máte rádi.
Pokud si na tvar rohlíčků netroufnete, můžete vyrobit šátečky s pomocí tvořítka.

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.