Jidáše



photo by @luckyzivot
Nevím, jestli je to jen můj dojem, nebo fakt, ale letos je internet doslova zaplněný články o Velikonocích a jejich tradicích (pokud nepočítám politiku). Možná je to jen tím, že poslední dobou na netu trávím dost času. Anebo všechny magazíny chtějí ukázat, že sledují kalendář 😊
 
Dnes bych se s vámi ráda podělila o recept na jidáše. Původně jsem chtěla udělat také takové malé edukativní okénko a do velikonočního vzdělávací mánie se připojit. Proto jsem do googlu zadala „proč se pečou jidáše“. Vyběhlo mi hned několik odkazů a mě najednou přišla hloupost, smolit další a další článek či poučku.

photo by @luckyzivot
Proto jen v kostce. Údajně mají symbolizovat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. To byl ten lotr, který zradil Ježíše. Znáte? Já jsem teda pohan jak poleno (asi jako Praotec Čech), takže pro mě jsou veškerá taková fakta bez souvislostí. I když musím přiznat, že díky letošní masáži se už pomaličku začínám orientovat 😊

Pro mě jsou jidáše způsob, jak kynutému těstu vtisknout tvar, tělo, troufnu si říct i tvář, a tím ho udělat zajímavější. Ptáčci, šneci, srdíčka, raci mi připomínají spíš přírodu, jaro, nový začátek, život… žádný provaz, zradu, zaprodání… Jak s těstem naložíte vy, co z toho vykouzlíte a jak budete symboly vnímat, nechám na vás.

Tady je recept:


  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 4 žloutky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 500 g mouky (použila jsem kombinaci hladké, celozrnné špaldové, čirokové)
  • 1 lžička sušeného droždí, nebo ¼ čerstvého
photo by @luckyzivot

Postup:

V uvedeném pořadí dejte do domácí pekárny a zapněte na program „těsto“. Kdo nemá pekárnu, zadělá těsto klasicky (do mouky udělat důlek, rozdrobit droždí a zalít vlažným mlékem. Až kvásek vykyne, přidáte ostatní suroviny a propracujete těsto.

Po vykynutí rozdělte na několik malých kousků a z těch vytvarujte jidáše. Jak jsem psala, dá se z těsta vyrobit všechno. Krásné jsou ptáčci, raci, ale i obyčejný uzel, houska. Výtvory nechte tak 30 – 40 minut kynout na teplém místě. Pak pomašlujte vejcem a dozdobte. Použijte rozinky, mandle.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Záleží na velikosti tvarů.

Upečené jidáše by se měly ještě potřít medem, ale to jsem nedělala. Jednak jsem to nevěděla (v receptu to není) a jednak si neumím představit, jak to bude olepený 😔

Recept jsem si před časem půjčila zde, ale vyzkoušela až letos. Musím říct, že těsto krásně voní, a i chuťově je dobré. Na to, že jsem použila celozrnnou mouku, jidáše krásně nakynuly.

1 komentář:

  1. Mňam ty se moc povedly!

    BLOG Corculum | Stepanka_T
    https://corculum.blogspot.cz/2018/03/soutez-silikonova-forma-na-skvele.html

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.