Recenze - Sova


Titul: Sova
Autor: Samuel Bjork
Vydalo nakladatelství Plus

V lese kousek od Osla je v podivném hnízdě ze sovího peří nalezeno tělo sedmnáctileté dívky, jež se před tím ztratila z domova pro problémovou mládež. Případem se začne zabývat zkušený detektiv Holger Munch se svým týmem. Vyšetřování pro nedostatek stop začíná váznout na mrtvém bodě, ale pak IT odborníkovi z oddělení vražd záhadný hacker pošle nahrávku, jež odhalí znepokojivé podrobnosti o osudu zabité dívky; ve filmu se na okraji mihne silueta vraha převlečeného za sovu, nočního dravce symbolizujícího smrt... A pátrání se roztočí na plné obrátky. 

Druhý případ Holgera Muncha a mě to prostě baví. Samuel Bjork dokazuje, že umí držet čistou detektivní linku, i když protkne vyšetřováním osobními příběhy hlavní vyšetřovatelů. Čtenář tak dostane naservírovanou detektivku, jejíž děj odsýpá a prvky napětí se důmyslně střídají s pasážemi z osobního života Holgera a Mii. Jsem ochotná autorovi odpustit, že jejich osobní problémy a zejména démoni z Miiny minulosti jsou čtenáři připomínány zbytečně často a mohl by se víc soustředit na jejich další hlubší osobní linku. Přesto to u mě tohle funguje výborně a dokážu se snadno napojit na hlavní postavy, které jsou mi knihu od knihy sympatičtější (zejména Holger). Nemůžu se pak ubránit a nejde to jinak, než jim fandit po všech stránkách. U Bjorka mě baví, že se nesnaží čtenáře šokovat, ač by k tomu typ zločinu v podobě rituální vraždy mladé dívky nabádal. Ale že spíše dbá na postupné odkrývání stop a samotné vyšetřování. Ale aby to nevyznělo, že zločinec je nudný. To vůbec ne. Je to samozřejmě poškozený člověk a čtenář musí dumat, která z již představených postav by tím padouchem mohla být a hlavně, jaký má vlastně motiv.
Proč ale srážím hvězdičku u knihy, která se mi v podstatě velice líbila? Myslím, že Bjork mohl více využít symbolů, esoteriky a tajemna u motivu vražd. V momentě, kdy konečně odhalíte pachatele a jde vlastně jen o to, zda se podaří dopadnout či ne, bych uvítala malou odbočku v podobě většího rozkreslení jeho minulosti a motivu. Ano, všechno bylo vysvětlené, ale za mě by si to zasloužilo pár stran navíc. Domnívám se, že by tím tempo knihy neztratilo na síle a čtenářky to mohlo být víc než zajímavé. A taky si myslím, že jedna postava (nebudu psát která), která vypadala, že nepřežije, klidně mohla zemřít. Bylo by to sice drsnější, ale tak nějak méně americké. A víc ani slovo…
Sova je bezesporu pozoruhodný krimi thriller, který vás pohltí a zabaví. Doporučuji.👍

Hodnocení: 4 💗 z 5

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.