K čertu s americkými pancakes, pravý český lívanec se skořicovým cukrem - to je lahoda!
Jako malé jsme se sestrou milovaly lívance. Když
jsme jednoho dne, ještě jako hodně malé děti, jely k dědovi na návštěvu,
otevřel dvířka kredence a tam byla v modré plechové míse hromada
čerstvých lívanců se skořicovým cukrem. Nevím kdo je tenkrát dělal,
babička nežila, děda zrovna hospodyňka nebyl a naše mamka je neuměla.
Ovšem byla to extáze! Od té doby jsem vždy ty kouzelná dvířka otvírala s
nadějí, že tam ty úžasné lívance budou. A nebyly, už nikdy, ale celá
skříňka od té doby voněla skořicí.
A protože mamka je neuměla a my jako děti po lívancích tolik prahly, využily jsme jednou příjezd naší tety, která řekla, že to nic složitého není a že mě je naučí. Nalila mléko, přidala droždí, vajíčko, dosypala moukou a pak přeléváním těsta z naběračky testovala jeho hustotu. Přidávala mouku tak dlouho, až nakonec řekla: "Takhle je to dobrý." Žádný recept, žádný přesný poměr surovin, prostě od oka. Tehdy jsem s té dávky smažila lívance až do večera, ale bez řečí a s chutí! To jsem určitě ještě chodila na základku a hned po krupicové kaši a pudinku byl tohle druhý moučník, který jsem se naučila "uvařit".
Ani po tolika letech se nic nezměnilo, mamka pořád lívance neumí a já je pořád dělám od oka :-D Ale tentokrát jsem vážila a měřila, aby recept měl trochu tu štábní kulturu a nebylo to jen vyprávění o kouzelných dvířkách a mých kulinářských začátcích.
Těsto je potřeba nechat vykynout asi hodinu a pak po malých dávkách péct na troše oleje a nebo ještě lépe pánev vymazat špekem a péct na tomto vyškvařeným sádle. Lívance chutnají mnohem lépe a ještě to má tu přidanou hodnotu, že zbydou osmažené kusy špeku.
Upečené lívance ihned obalit v cukru se skořicí a můžeme podávat. Z mého pohledu jsou ale nejlepší až druhý den. A to ještě ty zespoda, které jsou nasáklé tukem a cukr už nekřupe ;-)
Jaké jsou vaše zkušenosti s lívanci? Vím, že jdou "na tloušťku", ale jednou za čas... No ne?
K.
A protože mamka je neuměla a my jako děti po lívancích tolik prahly, využily jsme jednou příjezd naší tety, která řekla, že to nic složitého není a že mě je naučí. Nalila mléko, přidala droždí, vajíčko, dosypala moukou a pak přeléváním těsta z naběračky testovala jeho hustotu. Přidávala mouku tak dlouho, až nakonec řekla: "Takhle je to dobrý." Žádný recept, žádný přesný poměr surovin, prostě od oka. Tehdy jsem s té dávky smažila lívance až do večera, ale bez řečí a s chutí! To jsem určitě ještě chodila na základku a hned po krupicové kaši a pudinku byl tohle druhý moučník, který jsem se naučila "uvařit".
Ani po tolika letech se nic nezměnilo, mamka pořád lívance neumí a já je pořád dělám od oka :-D Ale tentokrát jsem vážila a měřila, aby recept měl trochu tu štábní kulturu a nebylo to jen vyprávění o kouzelných dvířkách a mých kulinářských začátcích.
Můj recept:
- 700ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- lžičku cukru
- 1 vejce
- 400g hladké mouky
- cukr se skořicí
A jak postupovat?
Do hrnce nalít trochu mléka, zahřát ho a přidat droždí s cukrem. Když vzejde kvásek, přidat vejce a rozšlehat. Pak už jen dolít mléko (pozor ať není přímo z ledničky, mělo by být vlažné až mírně teplé) a nakonec sypat mouku, až bude těsto vypadat jak má (je to asi tak těch 400g).Těsto je potřeba nechat vykynout asi hodinu a pak po malých dávkách péct na troše oleje a nebo ještě lépe pánev vymazat špekem a péct na tomto vyškvařeným sádle. Lívance chutnají mnohem lépe a ještě to má tu přidanou hodnotu, že zbydou osmažené kusy špeku.
Upečené lívance ihned obalit v cukru se skořicí a můžeme podávat. Z mého pohledu jsou ale nejlepší až druhý den. A to ještě ty zespoda, které jsou nasáklé tukem a cukr už nekřupe ;-)
Jaké jsou vaše zkušenosti s lívanci? Vím, že jdou "na tloušťku", ale jednou za čas... No ne?
K.
Žádné komentáře: