Recenze - Čtvrtá oběť

Čtvrtá oběť

Titul: Čtvrtá oběť
Autor: Peter May 
Vydal Host

Margaret se opět ocitá v situaci, kdy musí zapojit své jedinečné schopnosti, tentokrát během vyšetřování série rituálních poprav v Pekingu. První tři oběti kdosi omámil drogami, svázal, označil plátkem s přezdívkou a číslem a nakonec ručně sťal. Čtvrtá oběť byla popravena stejně, jenže se jednalo o amerického diplomata čínského původu. Pro všechny je záhadou, proč se Jüan Tchao po několika desítkách let v Americe vrátil do Pekingu, spokojil se s nevýnosným úřednickým postem a pronajal si byt v omšelé čísti města – především však proč zemřel stejně bizarním způsobem jako další tři Číňané. Li a Margaret jsou pravdě na stopě, ale zároveň se tím nebezpečně přibližují k vrahovi, který je připraven obětovat kohokoliv, aby své tajemství uchránil.

Mám za sebou druhý díl ze série Čínských thrillerů, tak pojďme na něj bez zbytečných popisů a spoilerů.
Opět budete číst o Margaret a Lim. Budete dál sledovat jejich osobní i profesní vztah a střet smýšlení západní americké kultury s čínským. Peter May Vám odkryje další souvztažnosti, další témata ze života v Číně, která jsou nám Evropanům poměrně vzdálená. Je to zábavné, čtivé i poučné. Baví mě vhled do čínského myšlení, do toho, jak Číňané vidí okolní svět. A navíc je to zasazené do zajímavé detektivní zápletky. Tohle je paráda. Vyšetřování vražd bylo poutavé. A díky odhalujícím se indiciím se dočtete také třeba o Velké kulturní revoluci. O tom, jak její dopady zasáhly čínskou inteligenci a jaký to mělo vliv na běžné obyvatele. Tyto pasáže vůbec neruší vyšetřování, vše do sebe zapadá. Nechci víc prozrazovat, kazilo by to čtenářský zážitek. Ale je to přitažlivé, emočně nabité, ačkoliv místy z lidského pohledu děsivé čtení.
Také jen naznačím, že v tomto díle nahlédnete, v rámci sledování Liho osobního života, do důsledků zavedení čínské politiky jednoho dítěte. Pro mě, mámu od dvou holčiček, to bylo až mrazivé. Pravděpodobně se zamyslíte nad mnoha etickými otázkami. Troufám si říct, že to bude poutavé čtení, které Vám dokreslí charaktery z knížky.
A ještě jako další zpestření děje se dozvíte víc o historii Číny a o terakotové armádě. Neprozradím příliš, když napíšu, že Vaším průvodcem v této oblasti bude postava Michaela. Michael coby „komerční“ americký archeolog a nyní také hvězda populárně naučných pořadů o archeologii a dějinách obecně natáčí v Číně seriál o jejích dějinách a o okolnostech nálezu terakotové armády. Tahle odbočka od detektivní zápletky a vyšetřování Vás nemůže nebavit. Z Michaela čiší tak silný entuziasmus, že Vás nakazí. Budete hltavě číst informace o dávné Číně a práce archeologa Vám v tu chvíli bude připadat jako největší dobrodružství na světě. Tohle Peter May prostě umí. Vůbec nevadí, že nejdete jen po stopách pachatele a děláte si od děje týkajícího se vyšetřování výlet k vykopávkám. Naopak je to zajímavé a zábavné proložení čistě detektivní linky.
A samozřejmě budete moci spolu s Lim přemýšlet nad další hádankou, kterou mu položí Mej Jüan.
Teď se zdá, že to bude jen o čínské historii a kultuře a vyšetřování rituálních vražd je v knize upozaděno. Ale nebojte se, není to pravda. Na rozdíl od prvního dílu (Pán ohně) se ve Čtvrté oběti dostanete blíž k detektivní práci, budete víc chodit vyslýchat svědky a snažit se složit dohromady skládačku zločinu.
Čili pokud si chcete přečíst dobře napsanou detektivku, která vám navíc trochu rozšíří obzory, sáhněte po Čtvrté oběti. Dobře se u ní pobavíte!

Hodnocení: 4,5 💗 5

Recenzi na předchozí díl série najdete zde:
Pán Ohně - 1. díl čínských thrillerů

2 komentáře:

  1. Tak to zní Kači skvěle! Bizardní zabíjení (ve knížkách) mám ráda :D :) Moc se mi také líbí, že se člověk v knížce dozví i něco o čínské kultuře a jak vidí zbytek světa. A bez spoilu, tomu by člověk ani nevěřil, že takhle někdo píše, bomba!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. :-) Ano, Peter May v tomhle válí. Tenhle díl byl lepší než Pán ohně, je vidět, že se zas o kus vypsal. Určitě stojí za přečtení :-)
    P.S.: nejsem Kači. :-D :-D :-D

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.