Pomazánka z cizrny a tofu



Před měsícem mě zaujal recept na krásnou makovo-kokosovou roládu  v blogerské fb skupině. Začetla jsem se do článku a zjistila, že se jedná o společnou výzvu dvou blogerek. Každá přihodí jednu ingredienci a každá, nezávisle na sobě, z těch dvou zvolených složek vymyslí a vyrobí recept. Ta myšlenka mi přišla skutečně úžasná a napadlo mě, že bych do toho s holkami ráda šla. Oslovila jsem je a k mému úžasu mě vzaly do party 😊 Tímto jim moc děkuji 💕

Od teď tedy spolupracuji s úžasnými holkami, jakými jsou Míša a Míša (áno, oba páni řidiči se jmenují Karel 🍗). A jak výzva funguje? Každý měsíc, vždy 10. (to si od teď zapište), každá publikujeme svůj recept, ve kterých budou použity všechny 3 ingredience, které jsme předem zvolily. Střídavě jeden měsíc naslano, další nasladko.

Tento recept je ještě podle starých pravidel (beze mě 😊). Holky zvolily tofu a cizrnu.
Já teda tofu moc nefandím. Tohle „fit“ a vegan období už mám za sebou, ale pravidla jsou pravidla. 😉 Ovšem cizrna, to je jiné kafe (zde se o ní dozvíte víc, i jak eliminovat nadýmání). Kupodivu mě napadalo hned několik receptů, až jsem sama sebe překvapila. Nakonec jsem šla cestou nejmenšího odporu a zvolila „brnkačku“. Zvládne jí opravdu každý a surovin je vážně minimum.

Pomazánka z cizrny a tofu

  • uzené tofu
  • vařená cizrna v poměru (v suchém stavu tak půl hrnečku) - nebo jednu plechovku
  • asi 6 sušených rajčat naložených v oleji
  • malou cibuli
  • stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájený česnek, osolíme a nasypeme tofu nakrájené na kostičky. Když se to všechno osmaží a provoní, přendáme to do nádoby s vařenou cizrnou, rajčaty a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Pokud je pomazánka hustá, můžete naředit „vývarem“ z cizrny nebo vodou.

Jak na cizrnu?

Určitě jí namočte, minimálně přes noc! Pokud máte s luštěninami problém, ráno vyměňte vodu, a ještě jí nechte nějakou dobu namočenou. Někdo nechává klidně i dva dny, až se začne cizrna probouzet a klíčit. 

Před vařením vodu zase vyměňte a přidejte k ní bylinku (třeba bobkový list, saturejku) anebo sušenou řasu (to je pak vitamínová bomba!). 

NIKDY NESOLTE! Žádná luštěnina se nesmí vařit v osolené vodě!

Jak dlouho vařit cizrnu, to nevím. Popravdě jsem to nikdy neměřila, vždy ochutnávám. Ale tak hodinu určitě. 

Pokud se nadýmání skutečně bojíte, tak si můžete pohrát a každou kuličku odslupkovat. Jde to lépe, když po uvaření vodu slijete (nechte si ji popř. na ředění pomazánky) a horkou cizrnu zalijete studenou vodou.

Určitě se podívejte i na holky, jak se s výzvou popraly. Tady je malá ochutnávka, aspoň v podobě obrázků.

Noky se zelím
Rýžová směs


Doufám, že jsem v první výzvě obstála. Slibuji, že i příští „sladký“ měsíc se budu snažit. Těším se na komentáře 😉


Mohlo by se vám ještě líbit:


Zkusíme spolu jeden den? Zítra máme ideální příležitost odlehčit svému tělu.

Jsem tlustá, protože nemám silnou vůli

Kváskový chleba s neodolatelnou chutí a vůní





7 komentářů:

  1. Tuhle pomazánku zkusím navrhnu sestře, takové věci ráda :)
    Až na ten česnek bych si to ochutnala ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navrhni ;-) a česnek určitě není podmínka, i když jako osmažený ani není cítit. Věřím, že si pomazánku můžeš doladit třeba bylinkami ;-)

      Vymazat
  2. Takové rychkovky mám ráda a věřím, že pomazánka chutná vážně skvěle, určitě ji vyzkouším.. Skvělý recept Kači :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško, oproti tvým krásným knedlíčkům, je tohle sranda :-) Vyzkoušej a dej pak vědět :-)

      Vymazat
  3. Jeej, já mám pomazánky neskutečně ráda a tohle je skvělý nápad:D.

    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jsi šikulka! Recept si hned ukládám, moc mě zaujmul :) Hlavně mám doma ještě tak 750g sušených rajčat a všemožně hledám jejich využití :D Jinak ta věta s Karlama, my si budeme rozumnět :D Miluju hlášky z filmů!!! Jsem moc ráda, že jsi mi napsala ♥♥ Teším se, jak se nám povede v první výzvě ze třech surovin :) ♥

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Používá technologii služby Blogger.